عوامل اجتماعی موثر بر تاب آوری و نیک زیستی

28 خرداد 1403 - خواندن 4 دقیقه - 97 بازدید

سلامت روان به معنی نیکزیستی یا بهباشی روانشناختی یا عدم وجود اختلال یا بیماری روانی است این به شخصی اطلاق میشود که عملکردی قابل قبول در سطوح رفتاری و هیجانی داشته باشد.

از منظر از روانشناسی مثبت گرا یا کل نگر، سلامت روان شامل متعادل بودن و توانایی لذت بردن از زندگی و دستیابی به تاب آوری یا resiliency است.


 بهباشی به عنوان ترکیبی از احساس خوب و عملکرد خوب تعریف شده است.

 تجربه احساسات مثبت مانند شادی و خشنودی و همچنین توسعه توانایی های بالقوه خود، داشتن مقداری کنترل بر زندگی، داشتن احساس هدف و تجربه روابط مثبت.

شیوه زندگی و عوامل محیطی در تعامل با فقر به صورتی دوجانبه عمل می نماید این موضوع بر وضعیت سلامت جسمی و روانی افراد تاثیر می­گذارد نابرابری اقتصادی توزیع نابرابر درآمد و فرصت بین گروه های مختلف جامعه است.

آموزش در همه سطوح، افزایش مهارت ها و سیاست های آموزشی می تواند در کنار برنامه های کمک های اجتماعی برای کمک به مردم برای رهایی از فقر و کاهش نابرابری کارسازباشد.


فقر و ثروت اجتماعی

عدم اشتغال
سطح آموزش نامناسب و بی­سوادی
بروز ناهنجاری­ها و فروپاشی­های اجتماعی
وضعیت جغرافیایی جوامع و دسترسی­ها

مشکلات سلامت

شیوه زندگی و مشکلات در محیط زندگی 
سوء تغذیه
وضعیت بیماری در مادران
سطح سلامت پایین کودکان
اعتیاد
کم خونی
ابتلاء به بیماری های عفونی
اختلالات روانی


سلامت اساسا تابعی است از مواجهه در طول زمان زندگی با عوامل فیزیکی و روانی که منجر به ایجاد تغییراتی در وضعیت افراد می شود.


انسان ها در مراحل گذار عمر بسته به نوع بهره مندی از محیط اطراف خود توانایی مواجهه با مشکلات سلامت را کسب می نمایند. مراحل گذار عمر و بهره مندی از امکاناتی که محیط برای افراد فراهم می آورد از دوران جنینی آغاز می شود.


مراحل بعدی این تجربه عبارتند از دوران کودکی، مدرسه و تحصیل، آغاز فعالیت شغلی، ازدواج و تشکیل خانواده، تجربه های تغییر شغل، بچه دار شدن و ... در این میان کسانی که بهره مندی نامطلوب از مواهب و رفاه اجتماعی داشته باشند در معرض آسیب های بالاتری قرار می گیرد. 

وقوع رخدادهایی نظیر عدم بهره مندی از آموزش، از دست دادن شغل و سرپناه، ایجاد تجربه های خطر ناک نظیر اعتیاد و بزهکاری یا عدم برخورداری از حمایت های اجتماعی موجب وقوع مشکلات برای سلامت افراد می شود. اصولا این عوامل را مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت می نامند.

سلامت روان در واقع محصول کارکرد عوامل وسیع اجتماعی است که زیرساخت های جامعه بر مبنای آن استوار گردیده است عواملی نظیر محیط اجتماعی و اقتصادی از طریق اثراتی که بر جسم و روان افراد خواهند داشت همانند ریشه هایی در سلامت افراد جامعه موثرند کما اینکه مطالعات نشان داده است امید به زندگی در کشورهای نابرابر پایین تر است

 شرایط زندگی، امکانات، تسهیلات آموزشی، نحوه ارتباطات، آگاهی ها، وضعیت اشتغال، درآمد، امنیت و سایر موارد همگی به طریقی بر سلامت فرد و بر بروز و شیوع بیماری ها تاثیر می­گذارند.

 در کل هر قدر طبقه اجتماعی پایین تر باشد امید به زندگی کمتر و وقوع بیماری ها بیش تر خواهد بود.

 اساسا سلامت تابعی است از مواجهه در طول زمان زندگی با عوامل فیزیکی و روانی که منجر به ایجاد تغییراتی در وضعیت افراد می شود

 دسته بندی عوامل اجتماعی موثر بر سلامت روان
عو
امل گوناگونی را به عنوان مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت جسمی و روانی می توان نام برد. این مولفه ها را می­توان به صورت زیر طبقه بندی کرد:

سطح درآمد و طبقه ی اجتماعی
شبکه های حمایتی از رفاه اجتماعی افراد
آموزش و سواد
اشتغال و فضای کار
محیط و فرهنگ اجتماعی
مهارت های افراد برای زندگی
رشد روانی و جسمی کودکان
برخورداری از تسهیلات سلامت
فرهنگ و اعتقادات

به­ عنوان یک حقیقت سطح سلامت افراد تابعی است از شیوه زندگی و عوامل محیطی که هر دوی آن ها به صورت متقابلی با وضعیت ثروت و منابع در دسترس برای جامعه در ارتباطند. تعامل میان منابع قابل تحصیل برای حمایت­ های اجتماعی از افراد و عوامل موثر بر سلامت تعاملی چندسویه است.