فرزند پروری و اهمیت سواد رسانه ای والدین

7 تیر 1403 - خواندن 5 دقیقه - 57 بازدید

رسانه های اجتماعی می توانند تاثیرات مهمی بر سلامت روان و تربیت فرزندان داشته باشند استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی می تواند باعث مشکلات هیجانی، اختلال در خواب، افت تحصیلی و کاهش تعاملات اجتماعی و جامعه پذیری فرزندان شود.
بنا بر همین گزارش از میگنا رسانه تاب آوری و سلامت روان ایران استفاده از شبکه های و تحت تاثیر محتوای رسانه های اجتماعی بودن از این جهت اهمیت دارد که می تواند بر باورها، ارزش ها و رفتارهای فرزندان تاثیر بگذارد. مشاهده محتوای خشونت آمیز یا نامناسب می تواند رفتارهای پرخطر را در آنها تقویت کند و برخورداری از محتوی مفید و سازنده میتواند محرک رشد و توانایی فرزندان باشد.
استفاده هوشمندانه از رسانه های اجتماعی می تواند به تقویت مهارت های ارتباطی، خلاقیت و یادگیری فرزندان کمک کند. والدین باید محتوای مناسب را شناسایی و به فرزندان معرفی کنند.
حسنا توحیدی نسب روانشناس در ادامه این مطلب آورده است که والدین باید سواد رسانه ای خود را افزایش داده و با نظارت و مدیریت صحیح بر استفاده فرزندان از رسانه های اجتماعی، از آسیب های احتمالی جلوگیری کنند.رسانه های اجتماعی می توانند به ارتباط و حمایت اجتماعی برای نوجوانان کمک کنند، به ویژه در زمان بحران ها.

استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی نیز می تواند تاثیرات منفی بر سلامت روان و تاب آوری کودکان یا نوجوانان داشته باشد. به عنوان مثال، ارسال و پست کردن رفتارهای مخاطره آمیز در رسانه های اجتماعی می تواند با افزایش مشارکت در رفتارهای آفلاین خطرناک در نوجوانان مرتبط باشد. رسانه ها می توانند تاب آوری را به طرق مختلفی تحت تاثیر قرار دهند
آموزش سواد رسانه ای به کاربران، به ویژه نوجوانان، می تواند به آنها کمک کند تا محتوای آنلاین را به طور انتقادی ارزیابی کرده و از خطرات استفاده بیش از حد از رسانه های اجتماعی آگاه شوند. این امر می تواند به افزایش تاب آوری آنها در برابر تاثیرات منفی رسانه ها کمک کند.

در این میانه هم طراحان رسانه ها باید با در نظر گرفتن اصول اخلاقی، ویژگی های اعتیادآور را از طراحی حذف کنند. به عنوان مثال، حذف ویژگی هایی مانند "کشش برای بروز رسانی" که از بازی های کازینو الهام گرفته شده اند می تواند به کاهش وابستگی به رسانه ها کمک کند.
رسانه ها باید محتوای مثبت و سازنده ای برای کودکان و نوجوانان را ارائه دهند که به افزایش دانش و ارتقای سلامت آنها یا به توانایی و  تاب آوری آنها کمک کند. این می تواند شامل محتوای آموزشی در مورد مدیریت استرس، ارتباطات سالم و سبک زندگی سالم باشد.

رسانه و شبکه اجتماعی میتوانند مروج رفتارهای سلامت محور ، مشوق خود مراقبتی و مروج مهربانی و نوعدوستی باشد  شبکه یا رسانه ای اجتماعی می توانند به ارتباطات سالم و حمایت اجتماعی کمک کنند، به ویژه در زمان بحران ها. اما باید از استفاده بیش از حد جلوگیری کرد زیرا می تواند تاثیرات منفی بر سلامت روان داشته باشد.
رسانه ها می توانند با اتخاذ استراتژی های مسئولانه و سازنده، به ارتقای سواد رسانه ای، ارائه محتوای مثبت و حمایت از ارتباطات سالم کمک کنند رسانه میتواند بستری برای پرورش خلاقیت و توسعه هویت و نقش اجتماعی کودکان و نوجوانان باشد.

لذا بنظر میرسد هم برای والدین و هم برای مربیان و معلمان آموزش سواد رسانه ای و ایجاد حساسیت  و آموزشهای بیشتر در این زمینه بسیار ضروری باشد.
سواد رسانه ای می تواند با ارتقای توانایی افراد در ارزیابی انتقادی محتوای رسانه ای و کاهش وابستگی به آنها، به عنوان ابزاری برای ارتقای دانش سلامت و افزایش تاب آوری در برابر تاثیرات منفی رسانه ها عمل کند.
رسانه نقش مهمی در تربیت فرزندان دارد. استفاده مفید و هوشمندانه از رسانه مستلزم داشتن سواد رسانه ای است. والدین باید بدانند  چه زمانی چه چیزی ببینند و چقدر ببینند و دانایی و آگاهی را نیز به فرزندان خود آموزش دهند تا از آسیب های سوء مدیریت رسانه جلوگیری کنند.
تحقیقات نشان می دهد آموزش سواد رسانه ای به والدین مهم ترین عامل در انتخاب استراتژی کنترلی بر مصرف برنامه های شبکه های اجتماعی توسط نوجوانان است. همچنین سواد رسانه ای والدین با سبک های فرزندپروری آنها ارتباط معناداری دارد.
حسنا توحیدی نسب در خاتمه این مطلب آورده است که والدین باید سطح سواد رسانه ای خود را افزایش داده و با استفاده هوشمندانه از رسانه ها، فرزندان خود را در برابر آسیب های احتمالی محافظت کنند.




سواد رسانهرسانه تاب آوری