ساز و کارهای توافق مشترک و تفاهم و آتش بس بین اسراییل و حزب الله لبنان با ابتکار ایران

11 مرداد 1403 - خواندن 5 دقیقه - 101 بازدید

"خشت اول چو نهد معمار کج، تا ثریا می رود دیوار کج"



پزشکیان در روز دوم ریاست جمهوری اش تهدیدات علیه اسراییل را آغاز نمود و در روزهای نخست ریاست جمهوری اش اسراییل را به تبعات سنگین مقابله با لبنان تهدید نمود و اعلام نمود که حمله احتمالی اسراییل به لبنان تبعات سنگینی را برای اسراییل به همراه خواهد داشت. در این گفتگو پزشکیان هیچ اشاره ای به امکان حل و فصل منازعات حزب الله لبنان و اسراییل و دستیابی به یک توافق و آتش بس به ابتکار ایران ننمود. و به نظر می رسد که رویکرد تهاجمی و ادبیات مقابله جویانه ی پزشکیان در قبال اسراییل در سیاست خارجی، چشم انداز روشنی را از موفقیت دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم ترسیم نمی نماید و نوید دهنده ی آغاز مناسبی برای دستگاه سیاست خارجی وی نیست. "چرا که خشت اول چو نهد معمار کج، تا ثریا می رود دیوار کج." توافق ها و تفاهم ها در عرصه ی سیاست خارجی و منازعات بین المللی، به عنوان ابزاری ضروری برای کاهش تنش ها و رفع خصومت ها و ایجاد ثبات شناخته می شوند. در زمینه درگیری های اسراییل و حزب الله لبنان، باید تلاش هایی برای ایجاد آتش بس و توافق صورت گیرد که با پشتیبانی قدرت های منطقه ای و بین المللی و از جمله ایران همراه گردد. یکی از این قدرت ها، ایران است که به عنوان حامی اصلی حزب الله لبنان شناخته می شود.


درگیری ها میان اسراییل و حزب الله به چندین دهه قبل برمی گردد و ریشه در مسایل تاریخی، ملی، و مذهبی و بیشتر ایدئولوژیک دارد. این درگیری ها موجب تهدیدات و خطراتی برای امنیت و ثبات منطقه خاورمیانه و نیز در سطح ملی شده اند. سیاست های تهاجمی علیه یکدیگر و همچنین حملات نظامی در این زمینه، به تنش ها دامن زده است. 


ایران و نیروهای نظامی آن به عنوان یک بازیگر کلیدی و پرنفوذ در تامین مالی، تسلیحاتی و آموزشی حزب الله، نقش مهمی در تداوم این درگیری ها ایفا کرده است. با این حال، ایران همچنین می تواند به عنوان عاملی برای ایجاد آتش بس و تفاهم مورد استفاده قرار گیرد. در این راستا، دیپلماسی ایران می تواند به بهبود روابط و کاهش تنش ها فی مابین اسراییل و حزب الله لبنان و دستیابی به اصول یک بازی جدید در یک زمین بازی نو کمک کند. 


از جمله ساز و کارهای پیشنهادی برای آتش بس و توافق، می توان به موارد زیر اشاره نمود:


الف.) دیپلماسی فراگیر و چندجانبه


ایران می تواند با دعوت از سایر بازیگران و کشورهای تاثیرگذار منطقه ای و فرامنطقه ای، نظیر امریکا و بریتانیا و اتحادیه اروپا و روسیه و چین، یک مذاکرات چندجانبه و فراگیر را ترتیب دهد. این مذاکرات می توانند به فرایندهای گفت وگوی مستقیم و سازنده میان اسراییل و حزب الله کمک کنند و یک بستر مناسب برای دستیابی به توافقات پایدار فراهم کنند. 


ب.) دسترسی به برخی توافقات موقت


توافقات موقت و محدود می توانند نخستین گام برای ایجاد آتش بس باشند. این توافقات می توانند شامل توقف کامل حملات هوایی و زمینی دو طرف و تضمین امنیت و سلامت دو طرف و دوری از مخاصمه و منازعه علیه دیگری باشد و یا همچنین مصونیت نقاط غیرنظامی و مناطق حایل صلح باشند. 


ج.) تامین امنیت مشترک

تضمین امنیت برای هر دو طرف در این توافقات، اهمیت بالایی دارد. ایران می تواند در این زمینه همکاری کند و به نهادهای بین المللی مانند سازمان ملل متحد کمک کند تا نظارت های لازم بر روی این توافقات را انجام دهند. 


چالش ها و موانع


با وجود این ساز و کارها، چالش ها و موانع زیادی وجود دارد. سال ها ریشه دوانیدن و نهادینه شدن مخاصمه و عدم اعتماد متقابل بین اسراییل و حزب الله لبنان و ایران و همچنین القائات و تاثیرات منفی افراد و گروه های مخالف صلح، می تواند مانع از حصول توافق شود. همچنین، عدم حمایت های لازم بین المللی و فشارها از جانب قدرت های بزرگ ممکن است بر روند مذاکرات تاثیر منفی بگذارد. 


نتیجه گیری


در نهایت، هرچند که بسترها و زمینه های تنش و روند جنگ و درگیری همچنان وجود دارد، اما با استفاده از ابزارها و کارهای حقوقی، مسالمت آمیز و دیپلماتیک، ایران می تواند نقش مهمی در ایجاد آتش بس و توافق مشترک میان اسراییل و حزب الله ایفا کند. این فرایند نیازمند همکاری و اراده معطوف به نتیجه ی طرفین مخاصمه و میانجی گر، احترام به استانداردهای حقوق بشری، و توجه به نیازهای مبرم مردم متاثر و خسته از جنگ و درگیری است، که تشنه ی دوستی و آشتی و توافق مشترک طرفین منازعه هستند.



نگارش: بنیامین صادقی (پژوهشگر و مشاور صلح و حل و فصل مخاصمات و میانجی گری بین المللی)

29 جولای 2024