بازتاب سلامت روانی در زندگی - ۱

21 آبان 1403 - خواندن 4 دقیقه - 37 بازدید

به عقیده متخصصان علوم رفتاری و روان شناسی، سبک زندگی و شرایط محیطی که انسان در آن زندگی می کند، تاثیر زیادی بر سلامت روان و جسم افراد دارد. هرچه شرایط محیطی مناسب تر باشد، فرد آرامش بیشتری پیدا می کند. فضای مسکونی به عنوان فضایی که حس مکان را برای انسان تعبیر می کند، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر فرد از حس مکان بی بهره باشد، ممکن است دچار خستگی و دلزدگی شود. در عین حال، خانه مکانی است که عشق و صمیمیت را برای تمام اعضای خانواده فراهم می کند. نظر به اینکه اکثریت جمعیت کشور ما را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند، ایجاد زمینه های مناسب برای ارتقای بهداشت روانی و سطوح سلامت در محیط های مختلف ضروری است، تا کودکان بتوانند زندگی مفیدتر و رضایت مندی تری داشته باشند. کمبود سلامت روانی فرد، مشکلاتی به وجود می آورد که از لحاظ تاثیری که بر اعضای دیگر خانواده دارد، جامعه را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. افراد، پیوندی میان خانواده و اجتماع دارند. کسانی که در خانواده پرورش یافته اند، وارد اجتماع می شوند و ویژگی های سالم یا ناسالم خود را که در خانواده دریافت کرده اند، به جامعه منتقل می کنند. از این لحاظ، سلامت یک جامعه به سلامت خانواده های آن وابسته است. در نتیجه، زمانی که محیط زندگی افراد از نظر فیزیکی و روانی سالم باشد، فرد در آرامش زندگی می کند و بازدهی بهتری در جامعه خواهد داشت .

نور طبیعی به عنوان یکی از عوامل کلیدی، تاثیر قابل توجهی بر تغییر ماهیت فضای داخلی بناها دارد. با هدایت نور به شیوه های مشخص و واضح، می توان فضاهای متنوعی از نور و سایه ایجاد کرد و فضایی یکپارچه را بدون استفاده از عناصر و مصالح جداکننده به بخش های مجزا تقسیم کرد. این نوع نور، ویژگی مثبتی است که یک خانه می تواند داشته باشد؛ با این حال، کیفیت نور در هر قسمت از خانه متفاوت است و به جهت اتاق ها بستگی دارد.

اتاق های رو به شمال معمولا سرد و کم نور هستند، چراکه نور مستقیم خورشید به این فضاها نمی تابد. هنرمندان معمولا اتاق کار خود را به سمت شمال انتخاب می کنند تا بتوانند رنگ ها و طیف های مختلف را به طور بهتری تشخیص دهند.

اتاق های رو به شرق نخستین فضاهایی هستند که با طلوع خورشید روشن می شوند. اما پس از گذشت چند ساعت از زمان طلوع، سایه های بلند بر این اتاق ها افتاده و در طول روز دیگر خبری از نور خورشید در آن ها نیست. برای تعدیل نور خیره کننده صبحگاهی، بهتر است در این اتاق ها از نور مصنوعی استفاده شود که می تواند به اتاق های رو به شمال نیز کمک کند.

اتاق های رو به جنوب در تمام طول روز از نور و گرمای خورشید بهره مند هستند. البته ممکن است کیفیت و میزان این نور در طول روز و فصل های مختلف تغییر کند. این اتاق ها انتخاب مناسبی برای مکان هایی مثل آشپزخانه و اتاق نشیمن هستند که افراد زمان زیادی را در آنجا می گذرانند.

اتاق های رو به غرب در گرم ترین ساعات روز از نور خورشید برخوردار می شوند و در زمان هایی که نور شدید است، ممکن است باعث اذیت چشم ها شوند. پس از ظهر، سایه ها در این اتاق ها ایجاد می شوند و نور خورشید نرم تر می شود (فتاحی & ضیابخش, 1393).