آشنایی با معماری پایدار

13 تیر 1402 - خواندن 6 دقیقه - 507 بازدید




در جوامع امروزی ساختن خانه هایی بزرگ و زیبا و آسمان خراش هایی عظیم کافی نیست. خانه های امروزی باید موافق اقلیم باشند. با محیط زیست دوست باشند و از انرژی های تجدیدپذیر برای بقا استفاده کنند. به عبارت دیگر بناهای امروزی باید از معماری پایدار یا sustainable architecture پیروی کنند. معماری پایدار به منظور طراحی ساختمان ها برای محدود کردن تاثیر انسان ها در محیط زیست ایجاد شده اند.

حفاظت انرژی، اهمیت اقلیم از اصول معماری پایدارمی باشد.


ویژگی های طراحی معماری پایدار – ساختمان پایدار:


کاهش مصرف سوخت فسیلی

 کاهش میزان تولید گاز دی اکسید کربن

 استفاده از انرژی های طبیعی

سازگار با محیط زیست

استفاده از مصالحی که تولید، مصرف و یا تخریب آن ها به محیط زیست آسیب نمی رساند

احترام به طبیعت و به کارگیری پتانسیل های موجود در آن

عدم استفاده از مواد و مصالح تجدید ناپذیر

افزایش عمر ساختمان


4 اصل طراحی در معماری پایدار:


انرژی، آب و باد و سایر منابع طبیعی را حفظ کنیم

سلامت محیط زیست مان را تامین کنیم

اقتصاد را در کشور رشد دهیم

کیفیت بالایی از زندگی را برای شهروندان ارائه دهیم.


3 نمونه از بهترین معماری پایدار در جهان:


۱. میدان یک فرشته، منچستر، انگلستان

میدان یک فرشته منچستر ، دفتر مرکزی گروه co-op است. این گروه با 3،000 کارمند، توانسته جایزه گروه برتر را از موسسه تحقیقات روش ارزیابی محیط زیست روی ساختمان (BREEAM) کسب کند.

این ساختمان توسط شرکت معماری 3D Reid با سرپرستی مایک هیچکموف در سال 2009 طراحی شد. پروسه ساخت میدان فرشته از سال 2010 شروع شد و در سال 2013 به پایان رسید.

طبق گفته گروه co-op: “این ساختمان انرژی این بنا از سیستم ترکیب حرارت و انرژی یا Combined Heat and Power (CHP) به دست می آید. هم چنین از روغن کلزا که در زمین های کشاورزی گروه کشت می شود، استفاده می کند.”

انرژی اضافی این بنا نیز به شبکه انرژی برگردانده می شود. از دیگر ویژگی های آن می توان به روشنایی LED و سیستمی برای بازیافت زباله و آب باران اشاره کرد.

vمیدان یک فرشته ساختمانی 16 طبقه با مساحت 30439 متر مربع و مساحت هر طبقه آن 2694 متر مربع است. این ساختمان مانند تخم مرغی است که بریده شده باشد. به وسیله سقف شیشه ­ای که رو به جنوب طراحی شده، می تواند بالاترین استفاده را از نور روز داشته باشد. همچنین از این سقف شیشه ای برای تهویه طبیعی نیز استفاده می شود.


2. ساختمان کریستال، لندن، انگلستان

کریستال، در شرق لندن ، با کسب رتبه های LEED وBREEAM چشم اندازی از استفاده از سوخت های فسیلی در آینده را ارائه می دهد.

این ساختمان با نمای شیشه­ ای، در نزدیکی پارک المپیک لندن ساخته شده است. ساختمان کریستال به سفارش شرکت زیمنس شرکت فناوری جهانی و توسط ویلکنسون ایر طراحی شده است. در این ساختمان از فناوری های شرکت زیمنس مانند راه پله­ای که گرما و انرژی را از جریان افراد دریافت می کند، استفاده شده است.

کل انرژی الکتریسیته در این بنا توسط پنل های خورشیدی تولید می شود. این ساختمان ترکیبی از چراغ های LED و فلورسنت دارد که نورشان بسته به میزان نور روز، تنظیم می شود.

سقف ساختمان آب باران را جمع آوری، بازیافت و برای استفاده مجدد آماده می کند.


۳. ساختمان برایانت پارک، نیویورک، آمریکا

برایان پارک، برج بانک آمریکا، اولین ساختمان مرتفع دارای گواهینامه LEED است. این برج واقع در منهتن یکی از سبزترین و پایدارترین آسمان خراش های جهان محسوب می شود.

این ساختمان علاوه بر دارا بودن مانیتورهای CO2، توالن های بدون نیاز به آب و روشنایی LED، دارای کارخانه تولید انرژیست که 4.6 مگاوات انرژی پاک و پایدار تولید می کند.

گفته می شود مصالح مورد استفاده در این ساختمان عمدتا مصالح بازیافتی یا مصالح قابل بازیافت هستند.


نمونه هایی از معماری پایدار در ایران


1.ساختمان اداری ترمه

ساختمان اداری ترمه که توسط فرشاد مهدی زاده و احمد بطحائی طراحی شده است در شهر همدان ، شمال کشور واقع شده است.

این ساختمان اداری و تجاری دارای نمای آجری است و آجر بومی به شیوه ای سنتی آرایش و چیده شده است که با بافت تاریخی منطقه سازگار باشد.

ویژگی جذاب آن سقف منحنی سازه است که بازدیدکنندگان می توانند روی آن حرکت کرده و بالا بروند.


2.برج دوقلوی یادمان

برج دوقلوی یادمان طراحی این برج در یک رقابت معماری مطرح شد و خانم لیدا بلیالن و آقای داریوش ستار زاده در سال 1390 برنده جایزه برتر شدند.

 این پروژه خورشیدی در شهرستان اردبیل واقع شده است.

استفاده از توربین های بادی، گلخانه های خورشیدی، شیشههای فتوولتائیک و باغ سبز بر روی پشت بام از ویژگیهای این پروژه معماری سبز است.


3.برج مسکونی سبز کوثر

دو برج 18 و 22 طبقه سبز کوثر در شهرستان مشهد قرار دارند که تعریف جدیدی از مفهوم زندگی لوکس و با کیفیتی را ارائه کردند.

استفاده از انرژی پاک و صرفه جویی در مصرف انرژی فسیلی بخشی جدا نشدنی از این پروژه با ایده سبز هستند.

 تراس سبز برای هر واحد مسکونی، فضای خصوصی سبز و آرامش بخش، دید فوق العاده از مناظر هر واحد مسکونی را شامل میشوند و به صورت مکانیزه آبیاری میشوند.

سیستم هوشمند BMS برای هر واحد مسکونی، یک باغ زمستانی واتاق ذخیره سازی در زیر زمین با دسترسی آسان از هسته مرکزی با ویژگی های مشترک در هر طبقه.


معماری سبز که مهمترین تحول در حوزه طراحی و معماری به شمار می آید.

در حال حاضر مورد توجه و استقبال بسیاری از معماران و طراحان ساختمانی قرار گرفته است. اگر شما جز افرادی هستید که به این سبک از طراحی علاقه مندید، می توانید این سبک را در محیط های زندگی و کارتان پیاده سازی کنید.


ممنون از نگاه سبزتان !


دانشگاهمعماریدانشجویان معماریمعماری پایداردنیا منوچهری تبار