برآورد نیاز گرمایی سوسک برگخوار نارون Galerucella luteolla M. (Col. Chrysomelidae) جهت پیش بینی تراکم جمعیت و ظهور مراحل زیستی آفت در منطقه یک شهرداری تهران

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 339

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ISCAG03_032

تاریخ نمایه سازی: 2 شهریور 1399

Abstract:

سوسک برگخوار نارون از مهمترین کونه های زیان آور درختان نارون در تهران بوده که در مراحل لاروی و حشره کامل خسارتش قابل توجه و نیاز به روشهای مختلف کنترلی داشته تا زیان زیبایی درختان نارون زیر آستانه تحمل قرار گیرد . پایه و اساس پیش بینی زمان ظهور حشرات برآورد نیاز گرمایی حشره و عامل مهم در عملکرد بیولوژی وفیزیولوژی آنها دما است . برای تعیین نیاز گرمایی آفت دامنه ای از دما و طول رشد و نمو آفت با جمع آوری حشرات از یک جمعیت ، از یک سن و با یک جیره غذایی مشخص از بوستان قیطریه تهران مورد آزمایش قرار گرفت . در ابتدا با رها سازی حشرات ماده بارور در ظروف پرورش در انکوباتور و مشاهده دستجات تخم بر روی برگ های نارون حشرات ماده حذف و 50 تخم برای هر یک از رنج های حرارتی ( از 20 درجه سلسیوس و با افزایش 2 درجه ای تا 36 درجه سلسیوس ) نگهداری و بقیه تخم ها حذف شد . طول دوره رشد و نمو برای هر درجه گرمایی تعیین گردید . در 38 درجه سلسیوس هیچ تخمی تفریخ نشد . پس از تفریخ تخم 20 لارو برای هر رنج حرارتی نگهداری و بقیه حذف شدند . در مرحله شفیرگی 10 شفیره برای هر رنج حرارتی نگهداری و بقیه حذف گردید .در هر مرحله زیستی آفت جداول درجه حرارت (T) و طول دوره رشد و نمو (D.t) یادداشت و با نرم افزار spss 23 بین دما و طول دوره رشد و نمو رکرسیون گرفته شد . سپس ضریب تجمعی موثر=نیاز کرمایی (K) بر حسب درجه – روز برای هر مرحله زیستی آفت مشخص گردید. نیاز گرمایی برای هر مرحله زیستی برگخوار نارون (تخم: 82/25، لارو: 262/6، شفیره: 96/6 برای یک سیکل کامل آفت: 438 درجه – روز ) و دمای پایه 10/9 درجه سلسیوس تعیین گردید . با استفاده از T min ، T max ، T opt و K میتوان پیش بینی دقیقی از ظهور و تراکم آفت در یک محدوده جغرافیایی خاص داشت و طبق داده ها نسبت به برنامه ریزی اجرایی IPM با شناخت رفتار شناسی و بیولوژی آفت نسبت به کنترل انبوهی جمعیت برگخوار نارون زیر آستانه تحمل اقدام کرد .

Authors

داریوش مهرشاهی

مرکز تحقیقات، آموزش و مشاوره فضای سبز منطقه یک شهرداری تهران