سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

تغییر برخی از خصوصیات فیزیکی خاک در اثر عملیات خاکورزی

Publish Year: 1384
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,745

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دانلود نمایند.

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

SSCI09_396

Index date: 20 June 2006

تغییر برخی از خصوصیات فیزیکی خاک در اثر عملیات خاکورزی abstract

شاخص های فیزیکی متفاوتی برای ارزیابی کیفیت خاک پیشنهاد شده است که می توان به عمق خاک سطحی، نفوذپذیری، وزن مخصوص ظاهری، ظرفیت نگهداری آب (2) ، کلاس های بافتی خاک، مقدار آب قابل دسترس و پایداری خاکدانه ها در عمق 30 سانتی متری خاک (5) اشاره نمود . مواد آلی خاک به عنوان مهمترین عامل کیفیت خاک، نقش بسیار مهمی در تثبیت ساختمان و بهبود خصوصیات فیزیکی خاک دارد (6) در خاک های بکر و در سامانه های بدون شخم، بقایای گیاهی در سطح خاک تجمع نموده و سرعت تجزیه بقایای گیاهی کم می شود، در نتیجه خاکدانه سازی در لایه سطحی خاک بهبود می یابد . خاکدانه سازی باعث افزایش میزان و اندازه حفرات خاک و کاهش دانسیته توده خاک گردیده و به حفظ تعادل صحیح بین هوا و آب در منطقه ریشه گیاه کمک می کند . مقایسه مقدار کربن آلی و خصوصیات فیزیکی جفت نمونه های خاک برداشت شده از زمین های بکر و دست نخورده و زمینهای کشت شده مجاور آنها، کاهش محسوس مقدار کربن آلی و تخریب خصوصیات فیزیکی و ساختمان خاک را در زمین های کشت شده نشان می دهد (1 و 3 )مطالعه اثر عملیات کشاورزی و تغییر کاربری اراضی برکیفیت خاک پس از تبدیل خاک های جنگلی و مرتعی به کشاورزی دلالت بر کاهش مواد آلی و پایداری ساختمان خاک و افزایش فشردگی خاک در زمین های کشاورزی دارد (6) بسیاری از مطالعات نشان می دهد که افزایش مواد آلی باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب و هدایت هیدرولیکی خاک شده که این امر در نتیجه افزایش خاکدانه سازی و تخلخل خاک است . افزایش خاکدانه سازی در اثر افزایش مواد آلی، رطوبت ظرفیت مزرعه (FC )را بیشتر از رطوبت نقطه پژمردگی (PWP ) تغییر می دهد .(4) فشردگی و ایجاد سخت لایه و سله سطحی، سه عامل اصلی زوال و تخریب خصوصیات فیزیکی خاک بحساب می آیند (7) فشردگی که در اثر حرکت ماشین آلات کشاورزی و عملیات خاکورزی ایجاد می شود، وزن مخصوص ظاهری را افزایش داده و نفوذ ریشه به اعماق خاک و هدایت هیدرولیکی و تهویه خاک را کاهش می دهد . سله سطحی که در اثر تخریب خاکدانه ها در سطح خاک ایجاد می شود، موجبات فرسایش خاک را فراهم می آورد، زیرا سرعت نفوذ آب به داخل خاک کاهش یافته و رواناب سطحی افزایش می یابد (7) مقدار رس قابل انتشار که به عنوان معیاری برای ارزیابی پایداری ساختمان خاک مورد استفاده قرار می گیرد و حساسیت خاک را به بستن سله نشان می دهد، توسط عواملی همچون مینرالوژی رس، مقدار CaCO3 و مواد آلی خاک کنترل می شود (3) شدت تخریب خصوصیات فیزیکی خاک در اثر کشت وکار، بستگی به نوع مدیریت خاک وشرایط آب و هوایی منطقه دارد . هدف این تحقیق ارزیابی مدیریت خاک و مطالعه تغییرات فیزیکی کیفیت خاک در منطقه گرگان در اثر تبدیل خاک های بکر جنگلی و مرتعی به خاک کشاورزی بود .

تغییر برخی از خصوصیات فیزیکی خاک در اثر عملیات خاکورزی authors

هانیه عسگری

دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی

احمد گلچین

دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Cihacek, L.J. and M.G. Ulmer. 1995. Estimated soil organic carbon ...
Doran, J.W., and T.B. Parkin. 1994. Defining and assessing soil ...
Golchin, A., P. Clarke, J.M. Oades and J.O. Skjemstad. 1995. ...
Hillel, D. 1998. E nvironmental Soil Physics. Academic Press, San ...
Hseu, Z.Y., Z.S. Chen, and C.C. Tsai. 1999. Selected indicators ...
Martel, Y.A., and A.F. Mackenzie. 1980. Long- term effects of ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "تغییر برخی از خصوصیات فیزیکی خاک در اثر عملیات خاکورزی" توسط هانیه عسگری، دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی؛ احمد گلچین، دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان نوشته شده و در سال 1384 پس از تایید کمیته علمی نهمین کنگره علوم خاک ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله هستند. این مقاله در تاریخ 30 خرداد 1385 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2745 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که شاخص های فیزیکی متفاوتی برای ارزیابی کیفیت خاک پیشنهاد شده است که می توان به عمق خاک سطحی، نفوذپذیری، وزن مخصوص ظاهری، ظرفیت نگهداری آب (2) ، کلاس های بافتی خاک، مقدار آب قابل دسترس و پایداری خاکدانه ها در عمق 30 سانتی متری خاک (5) اشاره نمود . مواد آلی خاک به عنوان مهمترین عامل کیفیت خاک، نقش بسیار ... . برای دانلود فایل کامل مقاله تغییر برخی از خصوصیات فیزیکی خاک در اثر عملیات خاکورزی با 3 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.