سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

برآورد رطوبت خاک با استفاده از مدل SWAT مطالعه موردی آبخیز امامه - لتیان

Publish Year: 1384
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 3,215

This Paper With 5 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

SSCI09_464

Index date: 20 June 2006

برآورد رطوبت خاک با استفاده از مدل SWAT مطالعه موردی آبخیز امامه - لتیان abstract

خاک بستر اصلی تولید مواد غذایی بشر و یکی از چهـار عنصـر اصـلی زندگی و حیات بشر را تشکیل مـی دهـد . رطوبـت خـاک در دو محـور اساسی مورد توجه است . در تولیدات کشاورزی و دامپروری و در محور دوم در مــدیریت آبخیــز یــا آبخیــزداری نقــش ویــژهای دارد . امــروزه دریافته اند که یک رابطه منطقی و اصولی بین رطوبت خاک و سـیلاب یا رواناب سطحی وجود دارد . داشتن اطلاعات کافی از میـزان رطوبـت خاک در قسمت های مختلف یـک مزرعـه یـا اراضـی مرتعـی، تـأثیر زیادی در کارایی مدیریت حوضه و یا مزرعه می گذارد . بنابراین، انـدازه گیری رطوبت خاک یا جمع آوری آمار رطوبت خاک در آبخیـزداری بـه منظور پیشبینی وقوع سیلاب در زمـان معینـی از سـال و در اراضـی زراعی و دشتی برای تعیین الگوی کش ت و آبیاری و کشت محصولات مناسب خواهد بود . مطالعه حاضـر در آبخیـز سـد لتیـان در زیرحوضـه امامه انجام شده است . حـدود %70 سـطح حوضـه از اراضـی مرتعـی و حدود %20 تحـت کشـت درختـان میـوه و زراعـت قـرار دارد . در ایـن مطالعه، مدل SWAT به عنوان یک مـدل تـوزیعی - مفهـومی کـه امکان شبیه سا زی میزان رطوبت خاک در آن وجـود دارد و اطلاعـات در زمان و مکان قابل حصول می باشد استفاده شده است . اندازهگیـری رطوبت خاک به ویژه در اراضی زراعی، کار آسان و ساده ای نیست و از طرفـی نیازمنـد به صرف زمان زیـاد و هزینـه سـنگینی مـی باشـد . از طرفی داشتن اطلاعات و آمار ا ز رطوبت خاک از نظر زمـانی و مکـانی جهت برنامهریزی زراعی و افزایش راندمان تولید، اهمیت ویژه ای دارد . هدف تحقیق حاضر کاربرد مدل SWAT در تعیـین میـزان رطوبـت خاک از نظر زمانی و مکانی است . در ایران مدل هایی که در خصوص محاسبه و به ویژه شبیه سازی مقدار رطوبت خاک به صورت مقاله ارائه شده باشد، مشاهده نگردید ولی با جستجو در شبکة اینترنت و بررسی ژورنال های مربوطه، تحقیقاتی در این زمینه انجام شده است که راهنمای تحقیق حاضر بوده است . کاستالیو و همکاران در سال 1996 تحقیقی در رابطه با شبیه سازی رابطه رطوبت خاک و اتمسفر انجام دادهاند . در این رابطه از یک مدل ریاضی استفاده شده است و پارامترهای ارتفاع یا ضخامت خاک (z) و پروزیته خاک (Ps) و میزان اشباع شدگی خاک (Su) و با داشتن اطلاعات میزان بارندگی (P) ، رواناب سطحی (Q) و بیلان آبی (Y) به عنوان پارامترهای اصلی خاک و میزان ابرناکی، درجه حرارت، رطوبت هوا و فشار هوا به عنوان پارامترهای اصلی شرایط اتمسفر مورد بررسی واقع شدند . عملکرد مدل نشان داده است که ابرناکی و فشار هوا، بیشترین تأثیر را در تغییرات رطوبت خاک داشتهاند و رطوبت نسبی هوا و درجه حرارت در مراحل بعدی بر تغییرات رطوبت خاک تأثیرگذار بودهاند . پرازاک و همکاران (1996) تغییرات مقدار رطوبت خاک را تحت تأثیر تبخیر و تعرق گیاهان جنگلی، مورد بررسی قرار دادند . آنها با استفاده از یک مدل ریاضی، در فصل رویش درختان، تبخیر و تعرق و پارامترهای مختلف درختان جنگلی ( عمدتاً از گونه صنوبر ) را در مراحل فنولوژی ( شامل مرحله جوانه زدن، سربرگزایی، ساقه دهی، گلدهی، دانه بندی و ...) مورد بررسی قرار دادند و دریافتند که بیشترین تأثیر در کاهش رطوبت خاک، مرحله جوانهزنی ( هنگام بارور شدن بذر ) و همین طور هنگام گلدهی میباشد .

برآورد رطوبت خاک با استفاده از مدل SWAT مطالعه موردی آبخیز امامه - لتیان authors

شعبانعلی غلامی

استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Arnold, J.G. 1992. Spatial Scale Variability in Model Development and ...
Arnold, J. G., J. R. Williams R. Serine Vasan, and ...
Beasley. D. B. 1977. A math. metical model for simulating ...
Gholami, S. A. 1999. Distribution watershed modeling of a mountainous ...
Koorevar, P., G. Manlike, and C. Dickson 1983. Elements of ...
Fabio, C R. I, Ignacio, and E. Dared, 1995. An ...
Parazak, J., M. Sir, and M. Tsar. 1995. Parameters determining ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "برآورد رطوبت خاک با استفاده از مدل SWAT مطالعه موردی آبخیز امامه - لتیان" توسط شعبانعلی غلامی، استادیار پژوهشی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری نوشته شده و در سال 1384 پس از تایید کمیته علمی نهمین کنگره علوم خاک ایران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله هستند. این مقاله در تاریخ 30 خرداد 1385 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 3215 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که خاک بستر اصلی تولید مواد غذایی بشر و یکی از چهـار عنصـر اصـلی زندگی و حیات بشر را تشکیل مـی دهـد . رطوبـت خـاک در دو محـور اساسی مورد توجه است . در تولیدات کشاورزی و دامپروری و در محور دوم در مــدیریت آبخیــز یــا آبخیــزداری نقــش ویــژهای دارد . امــروزه دریافته اند که یک رابطه منطقی و اصولی بین ... . برای دانلود فایل کامل مقاله برآورد رطوبت خاک با استفاده از مدل SWAT مطالعه موردی آبخیز امامه - لتیان با 5 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.