کاهش همخوانی در زبان فارسی: مطالعۀ موردی همخوانهای انفجاری
Publish Year: 1399
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 318
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JLW-8-3_003
Index date: 3 March 2021
کاهش همخوانی در زبان فارسی: مطالعۀ موردی همخوانهای انفجاری abstract
در نوشتار پیش رو کاهش همخوانهای انفجاری در گفتار پیوستۀ فارسی در چارچوب واجشناسی آزمایشگاهی بررسی شده است. دادهها طوری طراحی شدند که همخوانهای انفجاری در یکی از سه جایگاه آغازی، میانی (بین دو واکه) و پایانی کلمه قرار بگیرند؛ همچنین، همخوانها ازنظر بافت آوایی (بافت واکدار و بیواک) و موضع تکیه (تکیهبر و بیتکیه) با یکدگیر تفاوت داشتند. مقادیر دیرش همخوانهای انفجاری و همچنین فراوانی وقوع تظاهر آوایی آنها بهصورت گونههای انفجاری، سایشی و ناسوده محاسبه شد. نتایج نشان داد که انفجاریهای بیواک نسبت به کاهش، مقاومت نشان میدهند و در هیچ بافتی از میزان قوت همخوانی آنها کاسته نمیشود؛ ولی انفجاریهای واکدار بسته به دو عامل جایگاه و بافت آوایی به درجات مختلف کاهش مییابند. بیشترین میزان کاهش مربوط به جایگاه بینواکهای است که در آن هم از دیرش انفجاریها (واکدار) کاسته میشود و میزان گرفتگی آنها از گونۀ انفجاری به ناسوده تغییر میکند. کاهش انفجاریهای واکدار در جایگاههای آغازی و پایانی کلمه در مجاورت آواهای واکدار تنها بهصورت کوتاهشدگی همخوان یا کاهش دیرش است. نتایج بهدستآمده با دیدگاه آوایی به کاهش همخوانی مطابقت بیشتری دارد و سازوکارهای تولیدی ناظر بر فرایند کاهش همخوان را بهصورت کاهش درجهت افزایش رسایی، کاهش درجهت کمکوشی تولیدی و کاهش درجهت کوتاهشدگی (کمشدن دیرش) تأیید میکند. این یافتهها با محدودیتهای ادراکی ناظر بر فرایند کاهش نیز مطابقت دارد که براساس آن کاهش در درون یک سازۀ نوایی مانند کلمه نسبت به مرز آغازی و پایانی آن سازه رایجتر است؛ کاهش در مجاورت واکهها رایجتر از همخوانهاست و احتمال کاهش یک همخوان انفجاری به ناسوده بیشتر از سایشی است.
کاهش همخوانی در زبان فارسی: مطالعۀ موردی همخوانهای انفجاری Keywords:
کاهش همخوانی در زبان فارسی: مطالعۀ موردی همخوانهای انفجاری authors
وحید صادقی
دانشیار گروه زبان انگلیسی و زبانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران
سمیه اسلامی
کارشناسارشد زبانشناسی همگانی، گروه زبان انگلیسی و زبانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :