آمایش سرزمینی و توسعه سواحل مکران با تأکید بر مکانیابی و احداث شبکههای حمل و نقل در راستای ارتقای موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک
Publish place: New attitudes in human geography، Vol: 10، Issue: 2
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 278
This Paper With 24 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GEOIAU-10-2_020
تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1399
Abstract:
چکیده آمایش سرزمینی یک از مهمترین لوازم توسعه و پیشرفت محلی، منطقهای و ملی محسوب میشود. در واقع میتوان گفت که آمایش سرزمینی به نوعی پتانسیلهای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی مناطق را بالفعل میکند. یکی از مناطق مهم ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک ایران سواحل مکران است. هدف این مقاله تحلیل و بررسی رابطه آمایش سرزمینی و توسعه سواحل مکران با تأکید بر مکانیابی و احداث شبکههای حمل و نقل در راستای ارتقای موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک این منطقه است. سؤال اصلی مقاله این است که آمایش سرزمینی چگونه میتواند با استفاده از ابزار شبکههای حمل و نقل و توسعه آنها در منطقه سواحل مکران باعث توسعه این سواحل شود؟ علاوه بر این سؤال اصلی سؤالات فرعی دیگری نیز در این مقاله مطرح میشود از جمله این که ابزارهای آمایش سرزمینی کداماند؟ و اینکه منطقه مکران دارای چه پتانسیلهای ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی ای به ویژه شبکههای حمل و نقل میباشد؟ نتایج این مقاله نشان میدهد که با توجه به این که مهمترین قابلیتهای سواحل مکران مجاورت آن با آبهای آزاد بینالمللی در سرتاسر مرز جنوبی، همسایگی مستقیم با کشورهای پاکستان و افغانستان و به طور غیرمستقیم با کشورهای آسیای مرکزی (از طریق ترکمنستان) است یک راه غیر قابل چشم پوشی برای این کشورهای محصور در خشکی (به جز پاکستان) به دریاهای آزاد محسوب میشود. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد با استفاده از منابع کتابخانه و مقالات علمی و پژوهشی و نیز اسناد و مدارک و نیز جداول و نقشهها نقش آمایش سرزمینی با تأکید بر مکانیابی و احداث شبکههای حمل و نقل در توسعه و ارتقای موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک سواحل مکران تحلیل و تبیین شود.
Keywords:
Authors
سید جمال الدین دریاباری
دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
سیاووش هارون بحری
دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
شقایق خانجان زاده کاکرودی
دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
محمد حاجی محمدلو
دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی آمایش سرزمین، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مهدی پزشکی
دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :