بررسی ، بازنگری و پیشنهاد نسخه جدید آیین نامه تکمیلی تعرفه های برق
This Report With 91 Page And PDF Format Ready To Download
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
Free download
Abstract:
بیش از یک دهه از عمر اولین تلاش برای بازنگری و اصلاح آیین نامه تکمیلی تعرفه های برق می گذرد. در طول این سال ها، اشکالات متعددی از سوی کارشناسان و صاحب نظران بر روی آن مطرح شده است. بدون ورود به صحت یا سقم این اشکالات، ایجاد امکان ثبت این نظرات با هدف بهره برداری از آنان در مطالعات پژوهشی، تصمیم سازی ها و تصمیم گیری های مرتبط، اهمیت ویژه ای در راستای اهداف مدیریت دانش و امکان استفاده موثر از دانش نهفته این سوابق دارد. در این راستا، پژوهشگاه نیرو با دستور معاونت امور برق و انرژی وزارت نیرو و با هدف بررسی شرایط موجود و پیشنهاد اصلاحاتی ناظر بر محیط جدید، مدیریت پژوهشی با عنوان " بررسی، بازنگری و پیشنهاد نسخه جدید آیین نامه تکمیلی تعرفه های برق " را عهده دار شد. در اصلاح و تدوین آیین نامه مذکور دو هدف کلی ایجاد شفافیت بیشتر و تفسیرپذیری کمتر از مفاد آیین نامه به عنوان اصول اولیه مورد نظر قرار گرفته است. همچنین رتبه بندی و گروه بندی مفاد آیین نامه با هدف جمع آوری و جابجایی گزینه های مشابه در یک دسته و رده از اهداف دیگر بازنگری آیین نامه است. موارد دیگری همچون: حفاظت از حقوق متقابل مشتریان و شرکت های مالک شبکه، سازگاری با فضای جدید کسب و کار (از جمله ملاحظات مربوط به تامین انرژی الکتریکی مشترکین از طریق انعقاد قراردادهای دوجانبه، بورس انرژی و خرده فروشان، حضور مولدهای مقیاس کوچک، راه اندازی بازار گواهی ظرفیت سعی ، و ...) از موضوعاتی بودند، که با بررسی دقیق تر و کارشناسی مناسبات محیط جدید و انطباق آن با مفاد آیین نامه تکمیلی تعرفه های برق و سایر زیر ساخت های موجود گردید به این ابهامات و سوالات پاسخ داده شود و تغییرات مورد نیاز در راستای تکمیل آیین نامه ارائه گردد. در این راستا تلاش گردید، به طور منسجم و منظم، سوابق مربوط به بحث فوق تهیه و پردازش گردد تا ضمن بهره برداری در تدوین نسخه اطلاحی، همراستا با اهداف مدیریت دانش، موجب شوند تا در آینده امکان استفاده سایر پژوهشگران این حوزه ازآنها، فراهم گردد.
پیش گفتار Report
مسائل، سؤالات و ابهاماتی که در دنیاي حرفه اي با آن ها مواجه میشویم، از دو منظر قابل بررسی هستند. از یک نگاه، میتوان به ابزارهاي علمی متکی شد و با تدوین مسئله و تجزیه وتحلیل علمی آن راه حل مناسب را پیدا نمود و از نگاهی دیگر، میتوان با اتکا به وجوه مشترک اشخاص (حقیقی یا حقوقی)، نتایج حاصل از تجربیات همتایان خود را بررسی و از دستاوردهاي آنان بهره برداري کرد. بدیهی است نگاه اول، مشروط به تسلط کامل و کافی به جوانب مختلف موضوع و به منظور یافتن پاسخ هاي شایسته و کارآمد براي سؤالات و ابهامات از کفایت برخوردار است.با این حال حصول اطمینان از تحقق شرط فوق، کلیدي ترین مسئله است.از سوي دیگر، برخورداري از تجربیات دیگران، مشروط بر کارآمدي اشخاص مرجع، شباهت محیطی و قابلیت تعمیم دستاوردهاي مرجع به محیط داخلی میتواند موجب اجتناب از صرف هزینه برای تحلیل مسئله و یافتن پاسخ شود. مثال معروف « پرهیز از اختراع دوبارۀ چرخ » بیان کنندۀ همین مسئله است. با این حال، مشابه حالت قبل، تحقق شرط مذکور در این حالت نیز از اهمیت ویژه اي برخوردار است. بنابراین، استفاده از قابلیت هاي مثبت هریک از این دو ابزار (تحلیل متکی به علم و دانش درکنار بهره مندي از تجربیات دیگران) براي یافتن راهکارهاي مؤثر و کارآمد براي مسائل و ابهامات به عنوان یک انتخاب مطلوب همیشه مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. بررسی حقوق متقابل مشترکین شبکۀ برق و شرکت هاي عرضه کنندۀ این خدمات، با مسائل مختلفی مواجه است که هرکدام میتوانند به عنوان یک مسئلۀ علمی مورد بررسی قرار گیرد و درعین حال میتوان نیم نگاهی به تجربه هاي موفق سایر کشورها در این زمینه داشت.
مطالعات مورد درخواست وزارت نیرو براي بازنگري آیین نامۀ تکمیلی تعرفه هاي برق، موجب شد درکنار هم اندیشی صاحب نظران، برخورداري از تجربیات گذشته و مطالعات علمی، نسبت به انجام مطالعات تطبیقی نیز اقدام شود. این کتاب ماحصل بررسی هاي انجام شده در این زمینه است. براي بهره برداري بهتر از تجربیات سایر کشورها، مطالعات تطبیقی به صورت مسئله محور، مطرح و مورد بررسی قرار گرفته است. این نتایج در بازنگري مقررات فعلی نیز استفاده شده است. گروه مؤلفین امیدوارند کتاب حاضر مورد استفادۀ محققان، مدیران و کارشناسان ذيربط قرار گیرد و و ایشان بتوانند از نتایج حاصل بهره برداري لازم را صورت دهند.
فهرست مطالب Report
Keywords: