آنالیز مولفههای مورفومتری نبکاها و معرفی مناسبترین نوع آن برای تثبیت ماسههای روان با استفاده از الگوریتم ELECTRE (مطالعه موردی: ریگ چاه جام)

Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 195

This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GEP-28-2_006

تاریخ نمایه سازی: 20 اردیبهشت 1400

Abstract:

یکی از بحرانهای اکولوژیکی جهان، پدیده بیابانزایی است. مهار این بحران، به شناخت و درک صحیح از عاملها و فرایندهای آن نیازمند است. بیابانزایی، به کاهش استعداد زیستمحیطی و نابودی منابع طبیعی و زیستبومها (اکوسیستمها) گفته میشود که عوارض منطقهای و فرامنطقهای آن، بر جنبههای زندگی انسان تاثیر میگذارد. وضعیت بحرانی بومشناختی در مناطق خشک و نیمهخشک بیابانی از یک سو و بهرهبرداری بیرویه انسان از سویی دیگر، موجب گسترش بیابانها شده و مشکلی بزرگ در سطح ملی ایجاد کرده است. راه حل آن، پیشبینی تغییرات محیط طبیعی با پایش مداوم و فراکافت (تجزیه و تحلیل) دادههاست. هدف این پژوهش، مقایسه نبکاهای ریگ چاه جام و معرفی مناسبترین نوع آن برای تثبیت ماسههای روان با استفاده از آنالیز مولفههای مورفومتری نبکا از طریق الگوریتم ELECTRE است. این الگوریتم، یکی از روشهای تصمیمگیری چند معیاره است که ضمن ترکیب معیارهای کمی، کیفی و وزندهی متناسب با هر معیار، در انتخاب بهترین گزینه به تصمیمگیران کمک میکند. ابتدا مهمترین شاخصهای موفومتری ۴۶۲ نبکا از گونههای گون، اشنان، گز، قیچ، خارشتر، علفشور، سیاهتاق بهروش نمونهبرداری طولی ارزیابی شد؛ سپس با ارزیابی معیارهای آن بهوسیله الگوریتم ELECTRE، نبکاهای مطالعاتی اولویتبندی شد. نتایج پژوهش نشان میدهد نبکاهای گز و سیاهتاق، ۵ بار مسلط و ۱ بار مغلوب شدند و با ۴ امتیاز بیشترین نمره را کسب کردند و بیشترین تاثیر را در تثبیت ماسههای روان دارند. نبکاهای گونه خارشتر و گون با ۶ بار مغلوبشدن، با امتیاز ۶- کمترین بهرهبری را دارند؛ بنابراین، برای اجرای طرحهای تثبیت ماسه در منطقه مطالعاتی، ابتدا توسعه نبکازارهای تاق و گز بیشترین اهمیت را دارند و درصورت اجرا، بالاترین بهرهبری را خواهد داشت. نتایج این پژوهش در مدیریت سیستمی مناطق بیابانی و طرحهای تثبیت ماسههای متحرک، کاربردی و اجرایی خواهد بود.

Authors

علیرضا عرب عامری

دانشجوی دکتری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

امیرحسین حلبیان

اصفهان، خیابان سپهسالار، نبش چهارراه مسرور، مجتمع مسکونی مهر،طبقه سوم

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • احمدی، حسن؛ فیض‌نیا، سادات، (1378). سازندهای دورۀ کواترنر مبانی نظری ...
  • احمدی، حسن، (1387). ژئومورفولوژی کاربردی (بیابان- فرسایش بادی)، جلد دوم، ...
  • قدسی‌پور، حسن، (1387)، فرآیند تحلیل سلسله‌مراتبی، چاپ پنجم، انتشارات دانشگاه ...
  • محمودی، فرج الله، (1383). ژئومورفولوژی دینامیک، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه ...
  • موسوی، سیدحجت؛ پورخسروانی، محسن؛ محمودی محمد آبادی، طیبه، (1389). گروه‌بندی ...
  • مقصودی، مهران؛ نگهبان، سعید؛ چزغه، سمیرا، (1391). مقایسه و تحلیل ...
  • ولی، عباسعلی؛ قضاوی، غلامرضا، (1382). مطالعۀ روابط بین تراکم گونه‌های ...
  • علایی طالقانی، محمود، (1380). ژئومورفولوژی ایران، نشر قومس ...
  • نگهبان، سعید؛ یمانی، مجتبی؛ مقصودی، مهران؛ عزیزی، قاسم، (1392). بررسی ...
  • نمایش کامل مراجع