ارزیابی اجتماعی حلقه مفقوده طرح های توسعه کشور با تاکید بر طرح های توسعه جامعه شهری، روستایی و عشایری

Publish Year: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 218

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SEPEHR-21-83_015

تاریخ نمایه سازی: 21 اردیبهشت 1400

Abstract:

وضع جاری در حوزههای اقتصاد، جامعه، فرهنگ یا مفهوم و ماهیت ارزیابی تاثیرات اجتماعی سیاست میتواند از جهات مختلف نامطلوب تشخیص داده شود و از همین رو اقداماتی برای بهبود این وضعیت انجام گیرد. بر همین اساس است که صورتهای مختلف توسعه نظیر توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی و یا توسعه سیاسی پدید میآید.   اما آن صورتی از توسعه که در نظر عموم مردم بیشتر شناخته شده، توسعه اقتصادی است. جوامع برای رسیدن به توسعه اقتصادی ۳ دسته اقدام انجام میدهند: سیاستگذاری، طراحی برنامه و اجرای پروژه، سیاستها ماهیتی کلان و نرمافزاری دارند و معمولا کلان نگر هستند. همه سیاستها، برنامهها و پروژههای توسعه را جمعا اقدام توسعهای میخوانند.    سالانه چندین سیاست، دهها و صدها برنامه و هزاران پروژه برای تحقق توسعه- یعنی بهبود وضعیتهای جاریای که نامطلوب پنداشته میشوند- طراحی و اجرا میشوند. اقدامات توسعهای ظاهرا ماهیتی فنی دارند و تا ۳ دهه قبل کارشناسان توسعه به ماهیت اجتماعی و تاثیرات گستردهای که بر زندگی مردم میگذراند، بیتوجه بودند.   قریب ۳ دهه است که مشخص شده، اقدامات توسعهای فقط ابعاد فنی ندارند و علاوه بر تاثیرات منفی که بر زندگی مردم بر جا میگذارند، موفقیت آنها در دست یافتن به اهدافشان مستلزم لحاظ کردن برخی متغیرهای اجتماعی است. امروز با اطمینان میدانیم که موفقیت یک اقدام توسعهای در اغلب موارد نیازمند لحاظ کردن پیش زمینه اجتماعی اقدام میباشد.   سدهای بسیاری در هر سال ساخته می شوند که مردم ساکن در منطقه مخزن سد باید منطقه را ترک کنند. کانالهای آبیاری بسیاری ساخته میشوند که کاربران روستایی این کانالها از عوارض ساخت آنها شکایت دارند یا قادر به استفاده کارآمد از آنها نیستند. دولتها سیاستهای گستردهای در زمینه کنترل مصرف سوخت، هدفمند کردن یارانهها، دادن تسهیلات مالی و اعتبارات، واگذاری منابع طبیعی، ساخت پالایشگاهها و تاسیسات نفت و گاز، توسعه توریسم، کشیدن جادهها و پروژههای خطی مشابه نظیر ریل و خطوط لوله و انبوهی از اقدامات دیگر را برنامه ریزی و اجرا میکنند که همگی تاثیراتی بر زندگی مردم بر جا میگذارند.

Authors

بهمن کارگر

استادیار دانشگاه علوم انتظامی و دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری

حمید بحیرایی

دانشجوی دکتری تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

محمد علی رجایی ریزی

دانشجوی دکتری تخصصی جغرافیا و برنامه ریزی شهری و مدرس دانشگاه

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • ـ بانک جهانی، (1383)، توسعه پایدار در جهان در حال ...
  • ـ دهقان منشاوی، مهدی، (1385)، توسعه پایدار در سایه روشن­‌های ...
  • ـ رجائی، محمد علی،(1388)، سکونتگاه­‌های غیررسمی و جرائم شهری، اولین ...
  • ـ رجائی، محمدعلی، (1388)، جزوه کوچ نشینی، دانشگاه آزاد اسلامی ...
  • رفیعی، زهرا، (1390)، ارزیابی اجتماعی حلقه مفقوده طرح‌­ها، روزنامه همشهری، ...
  • ـ سرور، رحیم، (1388)، ارزیابی تأثیرات اجتماعی، انتشارات پرهام ...
  • ـ فاضلی، محمد، (1389)، ارزیابی تأثیرات اجتماعی، انتشارات جامعه شناسان ...
  • ـ گای، درام، (1371)، توسعه مشارکتی، چشم‌­اندازهایی از تجربه‌­های روستا، ...
  • ـ مشیری، سید رحیم، (1387)، مبانی کوچ نشینی، انتشارات سمت ...
  • نمایش کامل مراجع