شناخت اقلیم مناطق و آشنایی با مقادیر تغییراتی آنها یکی ازمسائل مهم در توسعه مسائل اجتماعی – اقتصادی و فرهنگی می باشد. نظر به اینکه یکی از عناصر موثر در
تغییر اقلیم توپوگرافی منطقه می باشد لذا بحث توپوکلیمائی می تواند یکی از شاخصهای عمده تغییرات اقلیمی مناطق باشد که دارای تنوع توپوگرافی و فیزیوگرافی باشند. درک اینکه چاله ای به عمق 400 متر (دره لیقوان) با چه تغییراتی روبرو است و مقایسه آـن با روستای همجوار خود که ازلحاظ ارتفاعی بیش از 800 متر اختلاف دارد یکی از مباحث اصلی توپوکلیماتولوژی است که با شناسایی این مناطق بحث آگروتوپوکلیما به میان می آید که توسعه کشاورزی را با تغییرات اقلیمی مورد مطالعه قرار می دهد.
در این راستا حوضه شهری تبریز در استان آذربایجان شرقی یکی از مناطقی است که تنوع توپوگرافی در آن مشهود بوده بطوریکه اختلاف ارتفاع مورفولوژیکی حوضه از محل سرچشمه رودخانه مهرانرود تا محل اتصال به شهر تبریز 2036 متر می باشد.
با استفاده از روشهای آماری روابط توپوکلیمائی یا روابطی که بتواند مقادیر
تغییر اقلیم را با توجه به تغییرات توپوگرافی نشان دهد محاسبه گردیده و کلیه پارامترهای اقلیمی از جمله بارش –
درجه حرارت – رطوبت نسبی و تبخیر و تعرق و یخبندان با عامل توپوگرافی با هم در ارتباط گذاشته شده اند و در نهایت مقادیر کمی تغییرات اقلیم با تغییرات توپوگرافی محاسبه و ارائه گردیده است.
لازم به یادآوری است که پروژه تحقیقاتی این مقاله در حال حاضر در دست مطالعه می باشد که بر این اساس نقشه های توپوکلیمائی حوضه تبریز نیز ترسیم خواهد گردید.