مقایسه تاثیر مداخله مبتنی بر بهبود رابطه والد - کودک و آموزش مدیریت والدین بر مشکلات تغذیه ای کودکان ۳ تا ۶ سال
Publish place: Quarterly Journal of Child Mental Health، Vol: 6، Issue: 4
Publish Year: 1398
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 362
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_CHILD-6-4_009
Index date: 28 September 2021
مقایسه تاثیر مداخله مبتنی بر بهبود رابطه والد - کودک و آموزش مدیریت والدین بر مشکلات تغذیه ای کودکان ۳ تا ۶ سال abstract
زمینه و هدف: تغذیه مناسب در تحول مغزی و شناختی، عاطفی، و اجتماعی کودکان نقش بسیار مهمی دارد. مشکلات خوردن در کودکان پیشدبستانی و دبستانی مسئلهای شایع بوده و درمان آن ضروری است. از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه برنامه آموزش والدین و درمان رابطه والد و کودک بر کاهش مشکلات خوردن کودکان ۳-۶ سال انجام گرفت.
روش: این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه است. نمونه مورد مطالعه ۷۵ نفر از مادران کودکان دارای مشکلات تغذیهای ۳ تا ۶ ساله شهر تبریز در سال ۹۵ بودند که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه شامل ۲ گروه آزمایش و ۱ گروه گواه قرار جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رفتار خوردن کودکان (وارل، گاتری، ساندرسون و راپورت، ۲۰۰۱) استفاده شد. مداخله آموزش مدیریت والدین در ۶ جلسه ۹۰ دقیقه ای و مداخله بهبود رابطه والد - کودک در ۱۰ جلسه ۲ ساعته انجام شد. پیگیری نتایج نیز یک ماه بعد از انجام مداخله ها انجام شد. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل واریانس آمیخته با عامل درونگروهی (پیش آزمون، پس آزمون، و پیگیری) و بین گروهی (درمان رابطه والد کودک و آموزش مدیریت والدین) با نرم افزار spss ۲۰ استفاده شد.
یافته ها: نتایج تحلیل داده ها نشان داد که بین سه گروه از نظر مشکلات خوردن تفاوت معنی دار وجود دارد. هر دو مداخله، مشکلات خوردن را کاهش دادند، اما برنامه آموزش والدین اثربخشی بیشتری در کاهش هر دو مولفه مشکلات خوردن یعنی گرایش به غذا (عامل درونگروهی، ۰/۰۰۱ = p، ۸۱۸/۸۴= F و بینگروهی ۰/۰۰۱ = p، ۳۱/۳۲= F ) و اجتناب از غذا (عامل درون گروهی ۰/۰۰۱ = p، ۱۲۳۷/۵۶= F ، عامل بین گروهی ۰/۰۰۱ = p، ۴۷/۸۶= F) داشت.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گرفت که برنامه آموزش مدیریت والدین با افزایش دانش و مهارت والدگری والدین و آموزش راهکارهای رفتاری به آنها، رفتارهای معیوب بین مادر و کودک را اصلاح کرده و از این طریق به بهبود مشکلات خوردن منجر شده است. درمان رابطه والد -کودک نیز با ایجاد رابطه دلبستگی ایمن و برآوردن نیازهای هیجانی باعث بهبود مشکلات خوردن شده است.
مقایسه تاثیر مداخله مبتنی بر بهبود رابطه والد - کودک و آموزش مدیریت والدین بر مشکلات تغذیه ای کودکان ۳ تا ۶ سال Keywords:
Parent management training , child-parent relationship therapy , nutritional problem , آموزش والدین , درمان رابطه والد -کودک , مشکلات تغذیه ای
مقایسه تاثیر مداخله مبتنی بر بهبود رابطه والد - کودک و آموزش مدیریت والدین بر مشکلات تغذیه ای کودکان ۳ تا ۶ سال authors
مهسا شیرینی بناب
Family Institute, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
پریسا سادات سید موسوی
Family Institute, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
لیلی پناغی
Family Institute, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :