بررسی تاثیر خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی بر ویژگی های کمی و کیفی آب های زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت مرند)
Publish place: Journal of Watershed Management Research، Vol: 7، Issue: 14
Publish Year: 1395
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 268
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
Export:
Document National Code:
JR_JWMR-7-14_019
Index date: 9 October 2021
بررسی تاثیر خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی بر ویژگی های کمی و کیفی آب های زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت مرند) abstract
منطقه موردمطالعه در این پژوهش، دشت مرند با مساحتی معادل ۴۲/۵۱۷ کیلومترمربعدر شمال غرب استان آذربایجان شرقی می باشد. در این پژوهش، دورههای متوالی خشکسالی هواشناسی و هیدروژئولوژی با استفاده از شاخص خشکسالی SPI و SWI در شش بازه زمانی (۶، ۹، ۱۲، ۱۸، ۲۴ و ۴۸ ماهه) بررسی شد. بدین منظور، از متوسط بارش ماهانه هفت ایستگاه بارانسنجی در دوره آماری (۹۱-۱۳۵۹)، دادههای مربوط به پارامترهای کیفیت ۷۰ حلقه چاه بهرهبرداری و داده های ماهانه سطح آب ۲۳ پیزومتر در دوره آماری (۹۰-۱۳۸۰) استفاده شد. نتایج بررسی شاخص SPI نشان داد که در سال ۱۳۸۶ خشکسالی شدید در منطقه اتفاق افتاده و تا سالهای پایانی مورد مطالعه، نیاز آبی منطقه تامین نشده است. همچنین نتایج شاخص SWI نمایانگر افزایش برداشت از سفرههای آب زیرزمینی برای جبران نیاز آبی دشت بوده و افت حدود سه متری آب زیرزمینی را به دنبال داشته است. همبستگی بهدست آمده به روش پیرسون بین خشکسالی هواشناسی و آب زیرزمینی در سطح یک درصد معنیدار بوده و تاثیر پذیری منابع آبزیرزمینی را بایک تاخیر پنج ماهه نمایان میسازد. ارزیابی کیفیت شیمیایی آب های زیرزمینی براساس شاخص های قابلیت هدایت الکتریکی (EC)، نسبت جذب سدیم (SAR) و کلر (Cl)، نشان داد که تغییر کیفیت آب در سطح وسیعی از دشت مرند در اثر افزایش سطح زیر کشت و همچنین افزایش برداشت صورت گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده از دیاگرام ویلکاکس مشخص شد که حدود ۴۴ درصد مساحت آبهای زیرزمینی دشت در کلاس C۱S۴تا C۴S۱ قرارگرفته و دارای کیفیت آب خیلی شور برای مصارف کشاورزی میباشند.
بررسی تاثیر خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی بر ویژگی های کمی و کیفی آب های زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت مرند) Keywords:
Diagram Wilcox , Groundwater quality , Marand plain , SPI index , SWI index , شاخص SPI , شاخص SWI , کیفیت آب های زیرزمینی , دیاگرام ویلکاکس , دشت مرند
بررسی تاثیر خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی بر ویژگی های کمی و کیفی آب های زیرزمینی (مطالعه موردی: دشت مرند) authors
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :