بررسی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های سویا (Glycine max L.) از طریق تجزیه امی (AMMI) و GGE بای پلات
Publish place: Journal of Crop Breeding، Vol: 12، Issue: 35
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 158
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-12-35_020
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
Abstract:
گزینش ژنوتیپ های مطلوب با عملکرد و پایداری بالا هدف نهائی اغلب برنامه های اصلاحی سویا است. این تحقیق با هدف بررسی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ۱۹ لاین خالص سویا همراه با رقم شاهد ویلیامز (۲۰ ژنوتیپ) طی دو سال زراعی (۱۳۹۴- ۱۳۹۳) در چهار منطقه کرج، گرگان، مغان و شهرکرد انجام گردید. در کلیه مناطق آزمایشی از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار استفاده گردید. جهت تعیین سازگاری و پایداری عملکرد از دو روش تجزیه امی (AMMI) و GGE بای پلات استفاده شد. تجزیه واریانس مرکب بیانگر اثرات معنی دار محیط، ژنوتیپ، اثر متقابل ژنوتیپ × محیط و مولفه های IPCA۱ و IPCA۲ (تجزیه امی) در سطح ۱% بود. واریانس اثر متقابل ژنوتیپ × محیط ۴۲% از واریانس کل و دو مولفه IPCA۱ و IPCA۲ در مجموع ۸۱ % از واریانس اثر متقابل را به خود اختصاص دادند. براساس معیارهای امی (IPCA۱، IPCA۲ و ASV) ژنوتیپ G۱۷ (Williams x Steel/L۳) با عملکرد ۲۴۴۹ کیلوگرم در هکتار به عنوان پایدارترین ژنوتیپ تعیین گردید در حالیکه بر اساس معیار بای پلات ژنوتیپ هایG۱۸ (Steel/L۴ (Williams x و G۲۰ (شاهد/ Williams) به ترتیب با عملکرد ۲۸۶۵ و ۲۹۲۷ کیلوگرم در هکتار به عنوان مطلوب ترین ژنوتیپ ها شناخته شدند. همچنین براساس هر دو روش بای پلات و امی محیط هایE۷ وE۸ (شهرکرد سال اول و دوم) به عنوان مطلوب ترین محیط ها انتخاب شدند و دو ژنوتیپ G۱۸ و G۲۰ در دو محیطE۸ و E۹ جزء چهار ژنوتیپ برتر بودند. در تجزیه بای پلات دو محیط کلان شناسائی شد که اولین محیط کلان شامل محیط های E۳ (گرگان سال اول)، E۵ (مغان سال اول) و E۶ (مغان سال دوم) و دومین محیط کلان شامل محیط های E۱ (کرج سال اول) و E۲ (کرج سال دوم) و E۴ (گرگان سال دوم) بود.
Keywords:
Genotype X Environment Interaction , Ideal Genotype , Favorable Environments and Mega Environment , اثر متقابل ژنوتیپ × محیط , ژنوتیپ ایده آل , محیط مطلوب , محیط کلان
Authors
حمید رضا بابائی
Agricultural Research,Education and Extension Organization (AREEO)
نسرین رزمی
Agricultural Research,Education and Extension Organization (AREEO)
ابراهیم هزارجریبی
Agricultural Research,Education and Extension Organization (AREEO)
مجتبی هاشمی جزی
Agricultural Research,Education and Extension Organization (AREEO)
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :