تولید جوانه های نابجا از کشت بافت ریزنمونه ی دمبرگ چغندر قند در روش باززایی مستقیم
Publish place: Journal of Crop Breeding، Vol: 9، Issue: 24
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 349
This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-9-24_020
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
Abstract:
چغندرقند (Beta vulgaris L.) یکی از دو محصول اصلی و مهم تولید قند در دنیاست. بررسی عملکرد ژنها و همچنین معرفی
ژنهای ارزشمند، نیازمند استفاده از روشهای مهندسی ژنتیک است. از اینرو، استفاده از کشت بافت برای بهرهمندی از هر نوع روش انتقال ژنی گریزناپذیر است. بنابراین بهمنظور تولید گیاهچه در گیاه سرسخت چغندرقند بهمنظور یافتن ریز نمونه مناسب برای تولید جوانه بهروش باززایی مستقیم بدون نیاز به کشت مجدد بذرها و تهیهی جوانه انتهایی، از یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. از جوانههای نابجا موجود بر روی برگهای حاوی پایه جوانه در روش باززایی مستقیم و از پهنک برگ و دمبرگ در دو موقعیت نزدیک و دور نسبت به جوانه راسی دو لاین چغندرقند SBSI-۰۴) و (SBSI-۰۲ استفاده شد. پس از گذشت چهار هفته و دو بار واکشت، ریزنمونهها در محیط MS با ترکیب هورمونی IBA (۱/۰میلیگرم در لیتر) و
BAP (۲۵/۰ میلیگرم در لیتر)، تعداد جوانههای تولیدی شمارش و بهصورت درصد مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که ریزنمونهی دمبرگ بیشترین جوانه را تولید نمود. همچنین از نظر صفت درصد جوانهزایی، لاین SBSI-۰۴ در مجموع نسبت به لاین SBSI-۰۲ جوانههای بیشتری را تولید کرد. بهطورکلی، ریز نمونههای دمبرگ داخلی لاین SBSI-۰۴ بیشترین قابلیت تولید جوانه را نشان دادند، این موضوع نشان داد که برای تولید گیاهان تراریخت، ضمن توجه به اهمیت نوع ژنوتیپ بهتر است از کشت بافت این ریزنمونه و تراریزش آن استفاده شود.
Keywords:
Authors
حسین مظاهری کوهانستانی
Faculty of Agricultural, Lorestan University
فرهاد نظریان فیروزآبادی
Faculty of Agricultural, Lorestan University
احمد اسماعیلی
Faculty of Agricultural, Lorestan University
میترا خادمی
Faculty of Agricultural, Lorestan University
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :