تحلیل شاخص های ناپایداری توفان های تندری در ایران با استفاده از داده های بازتحلیل
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 627
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSAEH-4-4_003
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
Abstract:
مطالعه توفانتندر بهعنوان یک پدیده مخاطرهآمیز جوی با استفاده از شاخصهای ناپایداری بهدلیل کمبود ایستگاههای مشاهداتی در ایران کمتر مورد توجه قرارگرفته است. این پژوهش با استفاده از دادههای بازتحلیل به ارزیابی توفانهای تندری در ایران با دو شاخص CAPE و VWS میپردازد. ابتدا فراوانی، روند و ساعات وقوع توفانهای تندری در ایران طی یک دوره ۳۷ساله (۱۹۸۰ تا ۲۰۱۶) بررسی شد. سپس برای تحلیل توفانها، از دادههای بازتحلیل شبکهای ERA-Interim متعلق به «مرکز اروپایی پیشبینیهای جوی میانمدت» (ECMWF) استفاده شد. دادههای ERA با استفاده از دادههای مشاهداتی۸۰ رخداد توفان در ۱۴ ایستگاه جو بالای کشور با نرمافزار RAOB ارزیابی شد. پس از تایید صحت دادههای ERA، مقادیر دو شاخص CAPE و VWS مربوط به ۴۵۴۲ رخداد توفانتندری برای ساعتهای صفر و ۱۲ گرینویچ در ۴۲ ایستگاه سینوپتیک بهدست آمد. سپس برای تمایز محیطهای رخداد توفانتندری بسیارشدید از شدید و ملایم، از تحلیل ممیزی استفاده شد. در نهایت، معادله خط تشخیص برای هرکدام از گروههای شدت توفان بهدست آمد. نتایج نشان داد که روند توفانهای تندری در ایران رو به افزایش است. بیشترین فراوانی رخداد مربوط به ماه می و ساعت ۲۱:۳۰ است. دادههای ERA تخمین بسیار نزدیکی برای VWS ارائه میدهند؛ اما تخمینها برای شاخص CAPE اندکی بیش از مقادیر مشاهداتی است. بیشترین میزان شاخص CAPE در استانهای جنوبی و جنوبغرب سواحل خزر، و بیشترین مقادیر شاخص VWS در سواحل خلیج فارس مشاهده میشود. بین مقادیر میانگین CAPE و VWS در سه گروه شدت توفان، اختلاف معناداری وجود ندارد. نقش شاخص VWS در تعیین نوع توفان بیشتر بوده است.
Keywords:
Thunderstorm , Iran , ECMWF , ERA-Interim Reanalysis Data , CAPE Index , VWS Index , توفان تندر , ایران , ECMWF , داده های بازتحلیل ERA-Interim , شاخص CAPE , شاخص VWS
Authors
فیروز مجرد
Geography Dept., Faculty of Literature and Humanities, Razi Univ., Kermanshah
سمیرا کوشکی
Geography Dept., Faculty of Literature and Humanities, Razi Univ., Kermanshah
جعفر معصوم پور
Geography Dept., Faculty of Literature and Humanities, Razi Univ., Kermanshah
مرتضی میری
Clhmatology Dept., Geography Faculty, Tehran Univ., Tehran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :