ارزیابی کیفیت بصری مسیرهای پیاده روی در مناطق گردش گری طبیعی با استفاده از رهیافت ادراکی (مطالعه موردی: حوزه آبخیز زیارت، گرگان)
Publish place: Environmental Science and Technology، Vol: 19، Issue: 1
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 280
This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-19-1_006
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400
Abstract:
زمینه و هدف: امروزه منظر را میتوان به عنوان یکی از اصلیترین مولفهها در تشخیص هویت، حیات، میزان پایداری محیط و وسیلهی ارتباطی بین محیط و استفاده کنندگان آن دانست. در این میان، موضوع منظر و رابطه آن با ادراک افراد از اهمیت خاصی برخوردار است. تجزیه و تحلیل روابط میان کیفیت بصری و ویژگیهای ساختاری منظر روشی موثر در انجام تحقیقات ادراکی است. به طور کلی مطالعاتی که بر پایه معیارهای زیبایی شناختی در منظر انجام میگیرد، در پی تعیین زیبایی یا تعالی آن نیست بلکه در جست و جوی استخراج ترجیحات زیبایی استفاده کنندگان از منظر می باشد. در این پژوهش نیز هدف آن است که با تکیه بر رهیافت ادراکی، مسیرهای پیادهروی حوزه آبخیز زیارت از نظر ارزش زیباییشناختی و ترجیح منظر اولویت بندی شوند. روش بررسی: جهت ثبت نقاط دید و عکس برداری از مناظر، بازدید میدانی از مسیرها صورت گرفت و در نهایت پرسشنامهای جهت بررسی ترجیح منظر تدوین شدکه در آن از روش طبقهبندی مقیاس رتبهای استفاده شده بود و به تعداد ۲۱۷ عدد بین افراد بازدیدکننده توزیع گردید. دادههای حاصل از پرسشنامه در نرمافزار SPSS تحلیل شدند. یافتهها: نتایج نشان داد که مسیرهای موجود در این حوزه از لحاظ کیفیت بصری کاملا از هم متفاوتند و از دید بازدیدکنندگان مسیر تلمبار در اولویت اول و مسیر سفید چشمه در اولویت آخر قرار گرفتند. بحث و نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق میتواند منجر به معرفی مسیرهای برتر و همچنین معرفی نقاط دیدنی و مناظر خاص هر مسیر به بازدیدکنندگان شود و همچنین به مسوولین در جهت توسعه مسیرهای پیادهروی زیباتر و طراحی و ساخت مکانهای تماشای مناظر در طول مسیرها کمک کند.
Keywords:
Authors
سپیده سعیدی
دانشجوی دکتری ارزیابی و آمایش محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان، ایران (مسوول مکاتبات).
مرجان محمدزاده
استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
عبدالرسول سلمان ماهینی
دانشیار گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
سید حامد میرکریمی
استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :