مقایسه کاربرد روش مدلسازی بیزین و روش های تصمیم گیری چند معیاره در ارزیابی ریسک محیط زیستی سدها (مطالعه موردی: سد طالقان)
Publish place: Environmental Science and Technology، Vol: 19، Issue: 0
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 198
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-19-0_034
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400
Abstract:
زمینه و هدف: ارزیابی ریسک محیط زیستی (ERA) ابزاری مهم در راستای دستیابی به توسعه پایدار به شمار میرود. هدف از این تحقیق کاربرد روش مدلسازی بیزین مبتنی بر ساختار سلسله مراتبی به منظور اولویت بندی، ارزیابی و ارائه راهکارهای مدیریتی به جهت کاهش خطرات ناشی از ریسکهای محیط زیستی سد طالقان میباشد. روش بررسی: در روش اول ارزیابی ریسک محیط زیستی سد طالقان با استفاده از شبکه بیزین(BN) و بهره گیری از نرم افزارNetica صورت پذیرفت.به منظور مقایسه نتایج حاصل از این روش با روشهای متداولی چون روشهای تصمیم گیری چند معیاره (MCDM)، ارزیابی ریسک محیط زیستی سد طالقان با روش MCDM و بهره گیری از نرم افزارExpert Choice نیز صورت پذیرفت. یافته ها: بر اساس نتایج این تحقیق، در میان توزیعهای احتمالاتی گره تصمیم BN، تغییر کاربری اراضی، اثر بر جمعیت و فرسایش و رسوبگذاری مهمترین ریسکها هستند و آلودگی، لرزهخیزی، سیلاب، گردشگری و آسیبپذیری اکولوژیکی در اولویتهای بعدی میباشند. بحث و نتیجه گیری: BNs به عنوان روشی جدید با دارا بودن مزیتهایی چون در نظر گرفتن روابط بین متغیرها و شرایط عدم قطعیت از مدلهای انعطاف پذیر با توانایی بالا در ERA محسوب میشوند. از اینرو به منظور دستیابی به یک راه حل جامع برای بررسی مسائل پیچیدهای چون ERA پروژههای عمرانی از جمله سدسازی، بکارگیری BNs میتواند از کارایی بالایی برخوردار باشد
Keywords:
شبکه بیزین (BN) , ارزیابی ریسک محیط زیستی ((ERA , عامل های ریسک , روش های تصمیم گیری چند معیاره (MCDM) , سد طالقان
Authors
نگار طیب زاده مقدم
دانش آموخته کارشناسی ارشد برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.
بهرام ملک محمدی
دانشیار گروه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.
احمدرضا یاوری
دانشیار گروه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :