بررسی تاثیر پرایمینگ بذر با غلظت های مختلف جاسمونیک اسید بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاهچه سیاه دانه (Nigella sativa L.) در شرایط تنش شوری
Publish place: Journal of Seed Research، Vol: 6، Issue: 19
Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 184
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SEEDR-6-19_007
تاریخ نمایه سازی: 27 مهر 1400
Abstract:
سیاه دانه گیاه یک ساله علفی و دارویی مهم متعلق به تیره Rununculaceae است که به شوری حساس می باشد. تقریبا ۲۰ درصد از مناطق کشت شده جهان و حدود نیمی از زمین های آبیاری شده تحت تاثیر شوری قرار دارند. به منظور ارزیابی اثرات پرایمینگ بر جوانه زنی بذر سیاه دانه، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در ۳ تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل جاسمونیک اسید در سه سطح (صفر، ۱/۰ و ۰۱/۰ میلی مولار) و شوری در ۵ سطح (صفر، ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلی مولار) بود. برهمکنش بین پیش تیمار جاسمونیک اسید و شوری برای درصد جوانه زنی در سطح احتمال یک درصد و سرعت جوانه زنی و طول ریشه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. مقایسه میانگین نشان داد افزایش غلظت نمک تاثیر منفی بر تمام صفات اندازه گیری شده داشت. پیش تیمار بذر با جاسمونیک اسید موجب بهبود پارامترهای اندازه گیری شده جوانه زنی شد. پرایمینگ موجب افزایش سرعت و درصد جوانه زنی در شرایط تنش شوری شد. اختلاف در رشد ریشه چه و ساقه چه بین بذرهای پرایم شده و بذرهای پرایم نشده آشکار بود، به طوری که بذرهای پرایم شده از طول ریشه چه و ساقه چه بیشتری برخوردار بودند و همچنین پرایمینگ باعث افزایش درصد آب بافت گیاهچه شد. بنابراین پوشش بذر با جاسمونیک اسید ممکن است جوانه زنی بذر را افزایش داده و تحمل به شرایط تنش را در گیاهچه ها افزایش دهد.
Keywords:
Authors
بتول زارعی
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، ژنتیک مولکولی، دانشگاه ایلام، ایران.
زهرا تقی پور
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، ژنتیک مولکولی، دانشگاه ایلام، ایران.
آرش فاضلی
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :