ارزیابی انرژی مصرفی و تحلیل اقتصادی تولید گندم آبی در کشور
Publish place: Cereal Research، Vol: 9، Issue: 2
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 254
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CRGU-9-2_002
تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1400
Abstract:
با افزایش روزافزون جمعیت و محدودیت های انرژی، دسترسی به انرژی کافی در آینده مشکل خواهد بود. ارزیابی بیلان انرژی می تواند یک روش علمی برای اندازه گیری میزان ثبات و پایداری یک اکوسیستم زراعی باشد. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی روند انرژی مصرفی و تحلیل اقتصادی تولید گندم آبی در هفت استان کشور شامل البرز، اصفهان، اردبیل، خراسان رضوی، خوزستان، گلستان و همدان بود. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با کشاورزان تولیدکننده گندم آبی در استان های مورد مطالعه جمع آوری شد. سپس با استفاده از معادلات هم ارز انرژی، مقدار نهاده های مصرفی و ستانده های تولید، انرژی ورودی و خروجی و شاخص های انرژی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین انرژی ورودی با مقادیر ۱۰۴۷۰۱ و ۰۷/۲۶۱۹۸ مگاژول بر هکتار به ترتیب از استان های خراسان رضوی و گلستان به دست آمد. استان های البرز و خراسان رضوی با مقادیر ۲۸/۱۶۲۱۶۹ و ۵۳/۱۲۲۲۹۷ مگاژول بر هکتار به ترتیب بیشترین و کمترین انرژی ستانده را در تولید گندم آبی داشتند. بیشترین سهم انرژی نهاده های مصرفی برای استان های البرز، اردبیل، خوزستان، گلستان و همدان مربوط به انرژی کودهای شیمیایی و برای استان های اصفهان و خراسان رضوی انرژی آبیاری بود. میانگین انرژی ورودی، انرژی ستانده، کارایی انرژی، بهره وری انرژی و افزوده خالص انرژی در استان های مورد مطالعه به ترتیب ۸۳/۵۸۳۰۸ مگاژول بر هکتار، ۱۵/۱۳۶۰۹۲ مگاژول بر هکتار، ۸۷/۲، ۲۱۲/۰ کیلوگرم بر مگاژول و ۳۱/۷۷۷۸۳ مگاژول بر هکتار بهدست آمد. ماشین های کشاورزی با ۸۷/۳۴ درصد بیشترین سهم هزینه تولید را داشتند. بیشترین و کمترین بهره وری انرژی ورودی برای استان های گلستان و خراسان رضوی به ترتیب با مقادیر ۳۸/۰ و ۰۸/۰ کیلوگرم بر مگاژول تعیین شد. میانگین نسبت فایده به هزینه ۱۶/۲ و شاخص بهره وری اقتصادی ۱۵۴/۰ کیلوگرم در هزار ریال به دست آمد. بهطور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که تولید گندم آبی در مناطق مورد مطالعه از نظر بیلان انرژی، توجیه پذیر و از نظر اقتصادی، مقرون به صرفه است. بنابراین، ضمن حفظ پایداری انرژی در تولید و اصول کشاورزی حفاظتی، میتوان اقدام به افزایش سطح زیر کشت تولید گندم آبی در مناطق مورد مطالعه کرد.
Keywords:
Authors
عادل واحدی
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات ماشین های کشاورزی و مکانیزاسیون، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :