بررسی اثر کادمیم بر تغییرات رنگدانه ای، فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی سه گونه دارویی Mentha aquatica L.، Trautv. Eryngium caucasicum و Froriepia subpinnata Ledeb.
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 267
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOPH-7-2_007
تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1400
Abstract:
کادمیم یکی از خطرناکترین عناصر سنگین است که به طور طبیعی و یا با فعالیت های انسانی وارد خاک می شود و سبب تنش اکسیداتیو در گیاهان می شود. لذا این مطالعه، جهت بررسی اثر کادمیم بر برخی از واکنش های فیزیولوژیک سه گیاه معطر شامل پونه (Mentha aquatica L.)، زولنگ (Eryngium caucasicum Trautv.) و اناریجه(Froriepia subpinnata Ledeb.) ، انجام شد. در سه آزمایش گلخانه ای، پنج غلظت کادمیم خاک شامل ۰، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰ میلی گرم کادمیم در کیلوگرم خاک، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال ۱۳۹۶-۱۳۹۵ بررسی شد. نشاء هر سه گیاه در گلدان های آلوده کشت شدند. قبل از مرحله گلدهی کلروفیل a، b، کاروتنوئید، فنل، فلاونوئید و ظرفیت آنتی اکسیدان اندام های هوایی اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد رنگدانه های برگ در هر سه گیاه با افزایش سطح کادمیم به صورت خطی کاهش یافت، اما میزان کاهش کاروتنوئید نسبت به کلروفیلa وb کمتر بود. همچنین کلروفیلb نسبت به کلروفیل a حساسیت بیشتری به کادمیم نشان داد. در حالی که فنل، فلاونوئیدها و ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاهان با افزایش سطح کادمیم افزایش یافت. گیاه پونه بیشترین میانگین فنل (۸۹/۶۵ میلی گرم در گرم)، فلاونوئید (۸۸/۱۴۶ میلی گرم در گرم) و فعالیت آنتی اکسیدان (۴۹/۹۸ درصد) را به خود اختصاص داد. در مجموع نتایج نشان داد رنگدانه های گیاهی تحت تاثیر سمیت کادمیم قرار گرفتند و با توجه به این که گیاهان مورد نظر غنی از ترکیبات آنتی اکسیدان هستند؛ افزایش این ترکیبات در مواجه با تنش کادمیم نشان دهنده ی نوعی مکانسیم دفاعی سه گیاه برای مقابله با تنش می-باشد.
Keywords:
Authors
رقیه حسن پور
گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
فائزه زعفریان
گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- ایران
محمد رضوانی
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قایمشهر، قایمشهر، ایران
بهی جلیلی
گروه خاک شناسی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :