سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

پایش و پیش بینی روند تغییرات پهنه های ماسه ای با استفاده از مدل زنجیره مارکف _ CA (مطالعه موردی: دشت ابوغویر دهلران، استان ایلام)

Publish Year: 1397
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 259

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

JR_SCJS-16-4_010

Index date: 31 October 2021

پایش و پیش بینی روند تغییرات پهنه های ماسه ای با استفاده از مدل زنجیره مارکف _ CA (مطالعه موردی: دشت ابوغویر دهلران، استان ایلام) abstract

سابقه و هدف: مدیریت اصولی کاربری اراضی مستلزم در اختیار داشتن اطلاعات دقیق و به ­هنگام در قالب نقشه است. با توجه به تغییرات گسترده و غیراصولی کاربری اراضی ازجمله تخریب منابع طبیعی در سال های اخیر، بررسی چگونگی تغییرات پوشش اراضی در طول دوره های زمانی با استفاده از تصویر­های ماهواره ای امری ضروری است ازآنجاکه حفاظت از منابع طبیعی نیازمند پایش و بررسی مداوم یک منطقه است، امروزه برای شناسایی و پیش بینی روند تغییرات و تخریب اراضی از مدل های تغییر کاربری اراضی  استفاده می ­شود. یکی از مدل­ های پرکاربرد در پیش­ بینی تغییرات کاربری اراضی مدل سلول های خودکار- مارکف می ­باشد. تحقیق حاضر با هدف پایش تغییرات کاربری اراضی دشت ابوغویر دهلران در سال­های گذشته و پیش ­بینی وضعیت آن­ها در ۱۳ سال آینده صورت گرفته است.  مواد و روش ­ها: در این پژوهش بمنظور آشکارسازی تغییرات کاربری منطقه موردمطالعه از تصاویر سنجنده­های TM،  ETM+و OLI ماهواره لندست به ترتیب در سال های ۱۳۶۹، ۱۳۸۲ و ۱۳۹۵ استفاده شد. پس از اعمال تصحیح ­های هندسی و اتمسفری بر روی تصاویر، نقشه کاربری مربوط به هر سال تهیه شد سپس برای مدل سازی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از مدل سلول های خودکار- مارکف برای افق ۱۴۰۸، ابتدا با استفاده از روش زنجیره مارکف در نرم افزار Idrisi Selva نقشه کاربری سال های ۱۳۶۹ و ۱۳۸۲ بعنوان ورودی مدل انتخاب شد و ۱۳ سال پیش بینی تغییرات تا سال ۱۳۹۵ مدنظر قرار گرفت تا ماتریس احتمال تغییرات کاربری ها حاصل شود. در ادامه با استفاده از روش CA-Markov داده های حاصل از روش زنجیره مارکف و نقشه کاربری سال ۱۳۹۵ بعنوان داده های ورودی، برای روش سلول های خودکار- مارکف بکار گرفته شد. نتایج و بحث: نتایج حاصل از پایش تصاویر ماهواره­ای، سالهای ۱۳۶۹تا ۱۳۹۵ بیانگر افزایش تدریجی پهنه های ماسه ­ای به میزان ۶۲ کیلومترمربع و حرکت آن به سمت مراتع ضعیف و بوته زارها می باشد. سطح زمین­های کشاورزی نیز افزایش ۴ برابری داشته اند بطوری که در انتهای دوره به اندازه ۶۷/۵۸ کیلومترمربع بر وسعت آن­ها افزوده شده است. زمین ­های مسکونی نیز در طول این سال­ها گسترش یافته و از وسعت بوته ­زارها به­شدت کاسته شده است پس از پایش تغییرات، نقشه سال ۱۳۹۵ توسط مدل شبیه­ سازی شد. ارزیابی میزان تطابق نقشه شبیه سازی شده و نقشه واقعی با شاخص کاپا ۷۸ درصد صحت مدل را تایید کرد. پس از اطمینان از صحت مدل، بمنظور پیش ­بینی تغییرات در طول سال­ های آتی، نقشه ۱۴۰۸ تهیه شد. نتایج حاصل از آشکارسازی تغییرات در سال ۱۴۰۸ گویای آن است که در صورت ادامه روند موجود بر وسعت پهنه­ های ماسه ­ای افزوده خواهد شد و ۱۵ درصد منطقه را می­ پوشانند، بیشترین افزایش سطح در این دوران در بخش میانی متمایل به جنوب شرق به سمت جنوب حوزه رخ خواهد داد. وسعت بوته ­زارها نیز به میزان ۱۳ کیلومترمربع کاهش خواهد داشت. روند تغییر کاربری اراضی کشاورزی همچنان روند روبه رشدی داشته و در افق ۱۴۰۸، ۱۰ درصد از منطقه را شامل خواهند شد. نتیجه گیری: مقایسه نقشه شبیه سازی شده سال ۱۳۹۵ توسط مدل و نقشه واقعی با شاخص کاپا نشان داد که مدل سلول های خودکار- مارکف، مدلی مناسب برای پیش ­بینی تغییرات کاربری اراضی است و می تواند وضعیت آینده کاربری اراضی و پوشش گیاهی را با دقت مناسبی پیش بینی کند.

پایش و پیش بینی روند تغییرات پهنه های ماسه ای با استفاده از مدل زنجیره مارکف _ CA (مطالعه موردی: دشت ابوغویر دهلران، استان ایلام) Keywords:

پایش و پیش بینی روند تغییرات پهنه های ماسه ای با استفاده از مدل زنجیره مارکف _ CA (مطالعه موردی: دشت ابوغویر دهلران، استان ایلام) authors

علی محمدیان بهبهانی

گروه مدیریت مناطق بیابانی، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

زاهده حیدری زادی

گروه مدیریت مناطق بیابانی، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Abdul Alizadeh, Z. and Ebrahimi, A., ۲۰۱۵. Prediction of Future ...
Arekhi, S., ۲۰۱۴, Prediction of the land use changes using ...
Dong, Z., Wang, X. and Chen, G., ۲۰۰۰. Monitoring sand ...
Fathizad, H., Rostami, N. and Faramarzi, M., ۲۰۱۵. Detection and ...
Garcia, A., Sante, I., Crecente, R. and Miranda, D., ۲۰۱۱. ...
Ghorbani, R., Pourmohammadi, M. and Mahmoodzadeh, H., ۲۰۱۳. Environmental approach ...
Heidari Zadi, Z. and Mohammadi, A., ۲۰۱۷. Prediction of land ...
Koolhoven, E., Hendrikse, W., Nieuwenhuis, W., Retsios, B., Schouernburg, M., ...
Norris, J.R., ۱۹۹۷. Markov Chains. Cambridge University Press, UK ...
Pakparvar, M., Gabriels, D., Aarabi, K., Edraki, M., Raes, D. ...
Rafiee, R., Mahiny, A. and Khorasani, N., ۲۰۰۹. Assessment of ...
Rajabzadeh, F., ۲۰۱۶. Land use changes in Southwest of Tehran ...
Sanjari, S. and Boroumand, N., ۲۰۱۳. Monitoring of land use ...
Sante, I., Garcia, A., Miranda, D. and Crecente, R., ۲۰۱۰. ...
Shahriat Panahi, M., Mohammadi, SH., Moshiri, S.R., Fotouhi, J. and ...
Sorodi, M. and Jozi, S.A., ۲۰۱۱. Predicting of vegetation changes ...
Subedi, P., Subedi, K. and Thapa, B., ۲۰۱۳. Application of ...
Veldkamp, A. and Lambin E.F., ۲۰۰۱. Predicting land-use change. Agriculture, ...
Wolfram, S., ۱۹۸۴. Cellular automata as models of complexity. Nature. ...
Yao, Z.Y., Wang, T., Han, Z.W., Zhang, W.M. and Zhao, ...
Zobairi, M. and Majd, A., ۲۰۰۶. Familiar with the Technique ...
نمایش کامل مراجع