مدل سازی تغییرات عمقی کربنات کلسیم معادل خاک با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین در دشت قزوین
Publish place: Journal of Water and Soil، Vol: 35، Issue: 5
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 491
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSW-35-5_008
تاریخ نمایه سازی: 26 آذر 1400
Abstract:
کربنات کلسیم معادل یکی از ویژگیهای کلیدی خاکهای مناطق خشک و نیمه خشک است که بررسی تغییرات سطحی و عمقی آن از اهمیت ویژهای در بهرهبرداری پایدار از خاکهای زراعی برخوردار است. هدف از این تحقیق مدل سازی مکانی کربنات کلسیم معادل (CCE) در پنج عمق استاندارد ۱۰۰-۶۰، ۶۰-۳۰، ۳۰-۱۵، ۱۵-۵ و ۵-۰ سانتیمتر متناظر با پروژه جهانی نقشه خاک با استفاده از سه الگوریتم یادگیری ماشین جنگل تصادفی (RF)، رگرسیون درخت تصمیم (DTr) و k-نزدیک ترین همسایگی (k-NN) بود. مطالعات میدانی و آزمایشگاهی شامل حفر ۲۷۸ خاکرخ، نمونهبرداری و انجام تجزیههای فیزیکوشیمیایی موردنظر بود. متغیرهای کمکی شامل مشتقات مدل رقومی ارتفاع، شاخصهای سنجش ازدور، دادههای اقلیمی و خاک بودند که انتخاب دسته مناسب آن ها با استفاده از روش تجزیه مولفه های اصلی (PCA) و نظر کارشناس انجام گردید. همسانسازی مقادیر CCE در اعماق استاندارد به وسیله تابع عمق اسپیلاین اجرا گردید. بر اساس روش PCA در مولفه های اول تا پنجم با توجیه بیش از ۸۰% واریانس تجمعی، متغیرهای کمکی شاخص همواری دره با وضوح مکانی بالا (MrVBF)، میانگین دمای سالانه (MAT)، شاخص سبزینگی (Greenness)، احتمال افق کلسیک (Cal.hr) و شاخص اثر باد (Wind Effect) و براساس نظر کارشناس، درصد رس (Clay) انتخاب گردیدند. الگوریتم RF در مقایسه با دو الگوریتم دیگر (DTr،k-NN) با دامنه مقادیر R۲ برابر ۰/۸۳ – ۰/۷۶ و RMSE برابر ۲/۱۴- ۳/۲۱ درصد بالاترین میزان دقت و حداقل خطا را ارائه نمود. در سه عمق سطحی تغییرات مکانی CCE متاثر از متغیر Clay بود، در حالی که در اعماق زیرین Cal.hr مهم ترین فاکتور پیشبینی کننده آن بود. به طورکلی استفاده از رویکردهای نوین نقشهبرداری در تهیه نقشه CCE به دلیل تاثیر این ویژگی بر روی قابلیت دسترسی رطوبت خاک و جذب عناصر غذایی توسط گیاهان بسیار کاربردی است.
Keywords:
Authors
سید روح اله موسوی
دانشجوی دکتری گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
فریدون سرمدیان
استاد گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
محمود امید
استاد گروه مهندسی ماشین های کشاورزی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
پاتریک بوگارت
استاد دانشکده محیط زیست و علوم زمین، دانشگاه کاتولیک لوون، لوون، بلژیک.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :