اثربخشی مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری و امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطان های گوارشی
Publish place: Iranian Journal of Psychiatric Nursing، Vol: 9، Issue: 2
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 265
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-9-2_007
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
Abstract:
مقدمه: تابآوری و امید به زندگی بیماران از جمله حیاتیترین سازههای روانشناختی به حساب میآیند که به اهمیت آنها برای مقابله موثر با مشکلات مرتبط با بیماری سرطان در پژوهش های پیشین اشاره شده است. پژوهش حاضر در نظر داشت که تاثیر مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی بر تابآوری و امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطانهای گوارشی را بررسی نماید.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون–پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به انواع سرطانهای گوارشی شهر رشت بودند که در بازه زمانی مهر تا بهمن ماه سال ۱۳۹۸ به مراکز درمانی (مرکز آموزشی درمانی رازی و کلینیک بعثت) مراجعه نمودند. ۶۰ شرکتکننده به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (۳۰ نفر) و کنترل (۳۰ نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، ۸ جلسه مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی دریافت کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تاب آوری کانر-داویدسون (کانر و داودسون، ۲۰۰۲) و مقیاس امیدواری (اسنایدر و همکاران، ۱۹۹۱) بودند. تحلیل داده ها با نرمافزار SPSS نسخه ۲۴ و با استفاده با روش تحلیل چندمتغیره کوواریانس (مانکوا) انجام گردید.
یافته ها: بر اساس نتایج، مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی منجر به بهبود تابآوری و امید به زندگی شرکتکنندگان گروه آزمایش گردید (۰۱/۰ >p).
نتیجه گیری: بهبود تابآوری و امید به زندگی به عنوان بخشی حیانی در فرآیند درمان بیماری سرطان شناخته میشود. پژوهش حاضر نشان میدهد که مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهنآگاهی با تاکید بر روشهای آرامسازی مثل مدیتیشن میتواند روشی کارآمد در بهبود تابآوری و امید به زندگی بیماران مبتلا به سرطانهای گوارشی باشد که در نهایت منجر به افزایش انطباق بیماران گردد. از این رو، پیشنهاد میگردد که از مداخله کاهش استرس مبتنی بر ذهناگاهی برای افزایش توانایی مقابله بیماران مبتلا به سرطان استفاده شود.
Keywords:
Cancer , mindfulness , stress , resilience , life expectancy , سرطان , ذهن آگاهی , تنیدگی , تاب آوری , امید به زندگی
Authors
سارا ناصری گرگون
M.A. in Rehabilitation Counseling, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran.
سیده مریم موسوی
PhD in Health Psychology, Department of Nursing and Midwifery, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran.
رضا شباهنگ
M.A. in General Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.
فرزین باقری شیخانگفشه
PhD Candidate in Psychology, Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :