اثربخشی درمان شناختی – رفتاری بر میزان نیازهای خودتعیینگری(خودمختاری ادراک شده، شایستگی ادراک شده، ارتباط ادراک شده) در پرستاران
Publish place: Iranian Journal of Nursing Research، Vol: 16، Issue: 5
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 245
This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-16-5_006
تاریخ نمایه سازی: 23 بهمن 1400
Abstract:
مقدمه : مطالعات نشان دادهاند که سطح نیازهای اساسی روانی(خودمختاری، شایستگی و ارتباط) در پرستاران به تناسب موقعیت شغلی که دارند پایین است و این موضوع نیازمند بررسیهایی بیشتری میباشد. همچنین مطالعات نشان داده است که میتوان با روشهای درمانی، آموزشی و مشاورهای سطح نیازهای خودتعیینگری ارتباط، شایستگی و خودمختاری را در پرستاران، ارتقا داد. بنابراین هدف مطالعه حاضار بررسی اثربخشی درمان شناختی – رفتاری بر میزان نیازهای خودتعیینگری(خودمختاری ادراک شده، شایستگی ادراک شده، ارتباط ادراک شده) در پرستاران بود.
روش کار: در این مطالعه نیمه آزمایشی ، ۴۰ پرستار شاغل در بیمارستان میلاد تهران در سال ۱۴۰۰ به شیوه غیر احتمالی داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه ۲۰ نفره تقسیم شدند. گروه آزمایش دوره درمان شناختی – رفتاری را در یازده جلسه ۵/۱ ساعتی طی کردند و گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکرد . برای جمعآوری دادهها از مقیاس نیازهای خودتعیینگری سوریبو و همکاران(۲۰۰۹) در مراحل پیشآزمون و پسآزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه استفاده شد. دادههای پژوهش با روش تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شدند. تحلیل دادهها به کمک نرمافزار(اس پی اس اس ۲۱) انجام گرفت.
یافته ها : یافته های آماری نشان داد که اثر گروه(سطح متغیر مستقل) بر نیازهای خودتعیینگری(خودمختاری ادراک شده، شایستگی ادراک شده، ارتباط ادارک شده) از نظر آماری معنیدار است(۰۵/۰P=). یافتهها همچنین نشان داد که درمان شناختی رفتاری در مقایسه با گروه کنترل بر سطح نیازهای خودتعیینگری پرستاران تاثیر مثبت و معنیداری داشته است.
نتیجه گیری : یافته ها حاکی از آن بود که درمان شناختیرفتاری در افزایش سطح نیازهای خودتعیینگری پرستارن، اثربخش است. بنابراین چنانچه بتوان پرستارانی که سطح خودتعیینگری ،ارتباط،خودمختاری و شایستگی پایینی برخودار هستند را شناسایی کرد و میتوان به آنها در افزایش سطح خودتعیینگری مطلوب با استفاده از روش درمان شناختیرفتاری کمک کرد.
Keywords:
Cognitive-behavioral therapy , self-determination needs , nurse , درمان شناختی – رفتاری , نیازهای خودتعیین گری , پرستار
Authors
نازنین کریم زاده
Faculty member of Payame Noor University, Instructor, Department of Educational Sciences and Psychology, Tehran, Iran
لیلا خادمی عادل
PhD Student in Educational Psychology, Department of Psychology, Faculty of Humanities, Tehran University of Research Sciences, Tehran, Iran
مریم درویشی
Assistant Professor, Department of Educational Sciences and Psychology, Payame Noor University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :