ارزیابی ریسک سلامت فلزات سنگین در منابع آب زیرزمینی (مطالعه موردی بخشی از روستاهای شمال شرقی شهرستان ماهنشان، بخش دندی، استان زنجان)

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 249

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JGQE-8-31_003

تاریخ نمایه سازی: 25 بهمن 1400

Abstract:

چکیده با توجه به آلودگی فزاینده منابع آب و اهمیت پایش مداوم آنها، در این تحقیق نسبت به بررسی جامع عناصر کمیاب و فلزات سنگین در آب­های زیرزمینی بخشی از شهرستان ماهنشان و بخش دندی، به­منظور بررسی تاثیر فعالیت­های معدنی و صنایع وابسته در این منطقه و فعالیت­های کشاورزی اقدام شد. در طول مدت تحقیق تعداد ۱۲ نمونه در سه تکرار از ۶ حلقه چاه عمیق تامین کننده آب شرب روستایی انتخاب و فلزات سنگین (سرب، آرسنیک، کادمیوم و کروم) توسط پلاسمای جفت شده القایی (ICP - OES) مورد آنالیز قرار گرفتند و بیشترین سطح آلایندگی با سازمان بهداشت جهانی، رهنمون آژانس حفاظت محیط­زیست آمریکا و استاندارد ملی ایران مقایسه شدند. نتایج اندازه­گیری­ها نشان داد از عناصر اندازه­گیری شده، کم­تراز سطح مجاز است. همچنین ارزیابی ریسک سلامت انسان­ها با استفاده از شاخص محیط زیست (EPA) مورد سنجش قرار گرفت. میانگین غلظت فلزات سنگین در فصل بهار برای سرب، آرسنیک، کروم و کادمیوم به ترتیب، ۰۰۰۸۳/۰، ۰۰۰۸۷/۰، ۰۰۲۴/۰ و ۰۰۰۷۹/۰ و در فصل تابستان ۰۰۰۹۰/۰، ۰۰۰۸۴/۰، ۰۰۲۹/۰ و ۰۰۰۸۰/۰ میلی­گرم بر لیتر بدست آمد. نتایج نشان داد اختلاف آماری معنی­داری بین غلظت فلزات سنگین اندازه­گیری شده با استاندارد جهانی و ملی وجود ندارد. نتایج ارزیابی ریسک سلامت فلزات سنگین سلامت ساکنین منطقه، برای بیماری­های سرطانزایی ۵- ۱۰×۱۹ و برای بیماری­های غیر سرطانزایی ۶-۱۰×۴ بدست آمد. نتایج غلظت فلزات سنگین اندازه­گیری شده و مقایسه آن با استانداردها (استاندارد ملی ایران، ۱۹۹۷؛ استاندارد سازمان جهانی بهداشت، ۲۰۰۳؛ استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا، ۲۰۰۳) نشان داد که خطری از لحاظ بهداشتی منطقه مورد مطالعه را تحدید نمی­کند.

Authors

محمدصادق علیائی

استادیار، عضو هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (معاونت پژوهش و فناوری)، تهران، ایران

علی باریکلو

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی خاک، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :