اثر دفعات تزریق سلنیوم و ویتامین E در اواخر آبستنی بر متابولیسم هورمون های تیروئیدی، فراسنجه های بیوشیمیایی خون میش ها و عملکرد بره ها پس از تولد
Publish place: Iranian Journal of Animal Science Research، Vol: 9، Issue: 4
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 203
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JASR-9-4_002
تاریخ نمایه سازی: 25 اسفند 1400
Abstract:
هدف بررسی اثر دفعات تزریق سلنیوم و ویتامین E در اواخر آبستنی بر عملکرد بره ها و فراسنجه های بیوشیمیایی خون میش ها بود. تیمارها عبارت بودند از: ۱) فقط جیره پایه دریافت کرد (شاهد)، ۲) یکبار شکل تزریقی سلنیوم و ویتامینE (ای+سلنیوم) در ۹ هفته قبل از زایمان دریافت نمود، ۳) دوبار تزریق ای+سلنیوم در ۹ و ۶ هفته قبل از زایمان دریافت نمود، ۴) سه بار تزریق ای+سلنیوم در ۹ و ۶ هفته قبل از زایمان و یک هفته بعد از زایمان دریافت نمود. عملکرد بره ها، فراسنجه های لیپیدی سرم مانند تری گلیسرید، کلسترول، VLDL، LDL، HDL، آنزیم های ASTو CPK و عناصر آهن (Fe)، مس (Cu) و روی (Zn) و غلظت هورمون های T۴ و T۳ اندازه گیری شد. شش هفته قبل از زایمان در تیمار ۲ غلظت T۴ کاهش و نسبت T۳ به T۴ و غلظت Zn افزایش یافت. یک هفته بعد از زایمان، در تیمار ۲ و ۳ نسبت به تیمار ۱ غلظت T۳ و نسبت T۳ به T۴ افزایش و غلظت Zn و AST کاهش یافت. در تیمار ۳ غلظت HDL افزایش و LDL کاهش یافت. غلظت Fe در تیمار ۳ کمتر از تیمار ۱ و ۲ بود. غلظت Cu بین تیمارها تفاوتی نداشت. دو هفته بعد از زایمان، غلظت T۳ و نسبت T۳ به T۴ بالاتر از سایر تیمارها بود. غلظت تری گلیسرید، کلسترول و LDL، AST و CPK در تیمار ۴ کمتر و غلظتHDL نسبت به تیمار ۱ و ۲ بالاتر بود اما تفاوتی بین تیمار ۳ و ۴ وجود نداشت. غلظتFe ، Znو Cu در تیمار ۳ و ۴ کمتر از تیمار یک بود. وزن تولد بره ها، وزن یک و دو هفتگی تفاوتی نداشت. وزن ۴۵ روزگی و افزایش وزن روزانه در تیمارهای ۲، ۳ و ۴ بالاتر از تیمار یک بود اما افزایش وزن روزانه بین تیمار های ۲، ۳ و ۴ تفاوتی نداشت. به طور کلی حداقل یک و حداکثر دوبار تزریق سلنیوم و ویتامین E در اواخر دوره آبستنی برای بهبود تعادل هورمون های تیروئیدی، تنظیم متابولیسم چربی و بهبود عملکرد بره ها کافی و ضروری می باشد. به طور معنی داری کاهش و نسبت T۳ به T۴ و همچنین غلظت Zn افزایش یافت (۰۵/۰ >P). فراسنجه های لیپیدی، AST، Fe و Cu تحت تاثیر قرار نگرفت. یک هفته بعد از زایمان، غلظت T۴ در تیمار ۳ نسبت به تیمار ۱ و ۲ به طور معنی داری کمتر بود اما غلظت T۳ و همچنین نسبت T۳ به T۴ در تیمار ۲ و ۳ نسبت به تیمار ۱ بیشتر بود. غلظت TG، Chol و VLDL-C بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت اما در تیمار ۳ غلظت HDL-C بالاتر و LDL-C کمتر از سایر تیمارها بود. غلظت Zn و AST در تیمار ۲ و ۳ کمتر از تیمار ۱ بود. غلظت Fe در تیمار ۳ کمتر از تیمار ۱ و ۲ بود. غلظت Cu بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت. دو هفته بعد از زایمان، غلظت T۴ در تیمار ۴ به طور معنی داری کمتر و غلظت T۳ و همچنین نسبت T۳ به T۴ بالاتر از از سایر تیمارها بود. غلظت TG، Chol و LDL-C، AST و CPK در تیمار۴ کمتر و غلظتHDL-C نسبت به تیمارهای ۱ و ۲ بالاتر بود اما تفاوتی بین تیمارهای ۳ و ۴ وجود نداشت. غلظت Fe، Zn و Cu در تیمار ۳ و ۴ کمتر از تیمار ۱ بود اما تفاوتی بین تیمارهای ۱ و ۲ دیده نشد. در بره ها وزن تولد، وزن یک و دو هفتگی تفاوت معنی داری نشان نداد. وزن ۴۵ روزگی و افزایش وزن روزانه در تیمارهای ۲، ۳ و ۴ به طور معنی داری بالاتر از تیمار ۱ بود اما افزایش وزن روزانه بین تیمار های ۲، ۳ و ۴ تفاوتی نداشت. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد حداقل یک و حداکثر دو بار تزریق سلنیوم و ویتامینE به میش ها در اواخر دوره آبستنی، جهت بهبود تعادل هورمون-های تیروئیدی، تنظیم متابولیسم چربی و همچنین بهبود عملکرد رشد در بره های متولد شده کافی و ضروری می باشد.
Authors
زهرا پناهی درچه
دانشگاه بوعلی سینای همدان
حسن علی عربی
دانشگاه بوعلی سینای همدان
عباس فرح آور
دانشگاه بوعلی سینای همدان
مصطفی ملکی
دانشگاه بوعلی سینای همدان
هادی یزدانی
دانشگاه بوعلی سینای همدان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :