تاثیر اطلاع رسانی و آموزش از طریق شبکه های اجتماعی در میزان آگاهی عمومی جامعه در زمان همه گیری کووید-۱۹ (مطالعه موردی: شهر تهران)

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 185

This Paper With 27 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_STIM-8-1_002

تاریخ نمایه سازی: 29 خرداد 1401

Abstract:

هدف: شیوع کووید-۱۹ از اواخر دسامبر ۲۰۱۹، به یک تهدید بالینی در جهان تبدیل شده است. برای مهار این معضل لازم است اطلاعات صحیح و یافته های دقیق دانشمندان در اسرع وقت در اختیار عموم قرار گیرد. با توجه به جایگاه ویژه شبکه های اجتماعی و نقش تاثیرگذار آن در ارتباطات اجتماعی و انتقال اطلاعات، هدف این پژوهش بررسی میزان تاثیر اطلاع رسانی و آموزش از طریق شبکه های اجتماعی در افزایش سطح آگاهی در زمان شیوع کووید-۱۹ در جامعه و شناخت نیازهای اطلاعاتی مردم در این رابطه است. روش : این پژوهش پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه پژوهش نیز مردم شهر تهران بودند. تعداد ۳۸۴ نفر که از شبکه های اجتماعی در زندگی روزمره استفاده می کنند، به طور تصادفی و با نمونه گیری خوشه ای از مناطق ۱، ۲، ۳، ۴، ۵، ۷، ۱۳، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۲۰ و ۲۱ انتخاب شدند. حجم نمونه با فرمول کوکران تعیین و داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شدند. روایی ابزار نیز به شیوه صوری با نظر خبرگان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی بررسی شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفا کرونباخ محاسبه و با ضریب ۸۱/۰ تایید گردید. در نهایت داده های گردآوری شده در نرم افزار اس. پی. اس. اس[۱] وارد و کدگذاری شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های K۲، T و فریدمن استفاده گردید. نتایج: نتایج نشان داد که بسیاری از افراد، استفاده از شبکه های اجتماعی در اطلاع رسانی و آموزش را برای افزایش آگاهی عمومی در شرایط همه گیری کووید-۱۹، بسیار تاثیرگذار می دانند. بیش از نیمی از این افراد حضور این شبکه ها را در زندگی شان بسیار موثر دانسته و اعتقاد دارند که این شبکه ها می توانند بستر مناسب و مفیدی برای اطلاع رسانی، آموزش و آگاهی باشند و آموزش ها و اطلاعات مفیدی در این شبکه ها انتشار می یابد. در استفاده از شبکه های اجتماعی، اینستاگرام، تلگرام و واتساپ، به ترتیب در رتبه های اول تا سوم قرار دارند و سروش آخرین جایگاه را دارد. نتیجه گیری: مردم علاقه مند به استفاده از شبکه های اجتماعی برای افزایش سطح آگاهی از بیماری کووید-۱۹ بوده و عقیده دارند که اطلاعات و آموزش های مفیدی از این شبکه ها را در کوتاه ترین زمان ممکن دریافت می کنند. اما میزان اطمینان شهروندان تهرانی به این اطلاعات در حد متوسط است. برخی از اطلاعاتی که به اشتراک گذاشته می شود، از منابع دیگر مانند اخبار سایت ها، صدا و سیما و سایر رسانه های خبری بدست می آیند و مردم این اطلاعات را در شبکه های اجتماعی نیز با هم به اشتراک می گذارند.  

Authors

المیرا جنوی

استادیار، گروه ارزیابی سیاست ها و پایش علم، فناوری و نوآوری، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، تهران، ایران

فریبا مردانی

دانشجوی دکتری، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • اسلامی، ع.، جهانگیر، ز. (۱۳۹۶). شبکه های اجتماعی مجازی، ...
  • بررسی شبکه های اجتماعی و تأثیرات آن ها بر ابعاد مختلف زندگی [مقاله کنفرانسی]
  • چیت ساز، م.ع.، سالک، س. (۱۳۹۴). بررسی جامعه ...
  • رحمان زاده، س.ع. (۱۳۸۹). کارکرد شبکه های اجتماعی ...
  • سپهری، م.ب.، فرنام، م.، علایی، م. (۱۳۹۸). بررسی کارکردها و ...
  • فرنوش، غ.ر.، علیشیری، غ.ح.، حسینی ذیجود، س.ر.، درستکار، ر.، جلالی ...
  • DOI: ۱۰.۳۰۴۹۱/JMM.۲۲.۱.۱معمار، ث.، عدلی پور، ص.، خاکسار، ف. (۱۳۹۱). ...
  • DOI: ۱۰.۲۲۰۵۹/jisr.۲۰۱۳.۳۶۵۷۴Architectهمایونی مقدم، ف. (۱۳۹۶). نقش شبکه های ...
  • نمایش کامل مراجع