ارزیابی عملکرد سامانه های آبیاری کلاسیک ثابت در اسدآباد همدان
Publish place: Journal of Water Research in Agriculture، Vol: 31، Issue: 4
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 237
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WRA-31-4_002
تاریخ نمایه سازی: 31 خرداد 1401
Abstract:
برای ارزیابی عملکرد سامانههای آبیاری بارانی ثابت با آبپاش متحرک، تعداد ۱۰ سامانه تحت مدیریت زارعین با کشتهای گندم (یک مزرعه)، سیبزمینی (شش مزرعه) و یونجه (سه مزرعه) انتخاب شدند. میانگین شاخصهای ضریب یکنواختی کریستیانسن، یکنواختی توزیع، راندمان پتانسیلکاربرد آب و راندمانواقعیآب، برای تمامی مزارع بهترتیب ۲۶/۷۵%، ۷۶/۵۶%، ۴/۴۵% و ۶۵/۳۴ درصدبهدستآمدند. دامنه تغییرات راندمان پتانسیل کاربرد آب بین ۴۷/۲۳-۱۹/۷۴ درصد، راندامان واقعی آب بین ۵۲/۲۸%-۲۱/۴۸، %یکنواختی توزیع بین ۱/۳۸% - ۷۹/۷۲% و ضریب یکنواختی کریستیانسن بین ۴۹/۶۵ - ۱۳/۸۵ درصد بودند. میانگین تلفات تبخیر و بادبردگی در سامانههای آبیاری ۹/۲۸ درصد، میانگین تلفات عمقی آب آبیاری ۳۱ درصد و میانگین درصد کفایت آبیاری ۵/۹۰ درصد محاسبه شدند.مقدار دو شاخص ضریب یکنواختی پخشکریستیانسن و یکنواختی توزیع در ۹۰ درصد از سامانهها، کمتر از مقادیر توصیه شده بودند. در ۳۰ درصد از سامانهها بهعلت آبیاری کمتر از نیاز آبی واقعی گیاه، راندمان واقعی با راندمان پتانسیل کاربرد برابر بود. طراحی نامناسب سامانهها، استفاده همزمان بیش از یک آبپاش، ضعف مدیریت بهرهبرداران و استفاده از لوازم فرسوده و غیراستاندارد، از مهمترین دلایل پایین بودن یکنواختی توزیع آب و راندمان پتانسیل کاربرد آب است. نتایج بررسیها نشان داد که در اکثر طرحهای مورد مطالعه، راندمان عملکرد سامانهها کمتر از حد انتظار است. نتایج این پژوهش نشان داد طراحی و اجرای صحیح سامانههای آبیاری بارانی کلاسیک ثابت زمانی مفید است که بهرهبرداری از این سامانهها نیز مناسب و کارآمد باشد.
Keywords:
راندمان پتانسیل کاربرد آب در ربع پایین , راندمان واقعی کاربرد آب در ربع پایین , ضریب یکنواختی کریستیانسن , تلفات آبیاری بارانی
Authors
حمید زارع ابیانه
دانشیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
سجاد زیوری عارف
دانش آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :