ارزیابی شاخص های فرسایندگی باران با استفاده از تکنیک های زمینآمار در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (نمونه موردی: استان گلستان)

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 135

This Paper With 28 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GIAJ-12-42_005

تاریخ نمایه سازی: 4 تیر 1401

Abstract:

امروزه فرسایش خاک به عنوان یکی از مباحث مهم مدیریت حوضه های آبخیز در سطح ملی و جهانی مطرح است. برآورد خطر کاهش خاک و توزیع مکانی آن یکی از عوامل کلیدی برای ارزیابی موفق فرسایش خاک است. شاخص فرسایندگی باران مهم ترین عامل تاثیرگذار بر فرسایش خاک بوده و تابعی از خصوصیات فیزیکی باران است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی شاخص های فرسایندگی باران با استفاده از تکنیک های زمین آمار است. در تحقیق حاضر، فرسایندگی باران در استان گلستان از طریق مدل های فورنیه، فورنیه اصلاح شده، IAS و Ciccacci و براساس دوره ﺁماری ۲۰ ساله (۱۳۷۸ تا ۱۳۹۸) ایستگاههای سازمان هواشناسی مدلسازی و برﺁورد شده است. پس از محاسبه فاکتور فرسایندگی باران برای ایستگاه های مورد نظر، با استفاده از روش های دورن یابی عکس فاصله (IDW)، درون یابی چندجمله ای جهانی (GPI)، تابع پایه شعاعی (RBF) و درون یابی کریجینگ (Kriging)، نقشه شاخص های فرسایندگی باران استان ترسیم شد و درجهت انتخاب بهترین روش درون یابی از شاخص های آماری ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE)، میانگین قدر مطلق خطا (MAE) و میانگین خطای اریب (MBE) استفاده شد. نتایج نشان داد روش فورنیه اصلاح شده بهترین شاخص (برمبنای RMSE، MAE و MBE کمتر در هر چهار روش درون یابی) و روش تابع پایه شعاعی به عنوان بهترین روش در میان روش های مورد استفاده می تواند برای برآورد فرسایندگی باران مورد استفاده قرار گیرد. همچنین نتایج نشان داد که میزان قدرت فرسایندگی باران در نواحی مرکزی استان به خصوص حوضه آبخیز گرگانرود و همچنین  شمال و شمالشرق استان با میانگین حداقل و حداکثر بارش سالانه (۱/۲۱۶ و ۹/۷۷۶) و چند نقطه در جنوب غرب حوضه با میانگین حداقل و حداکثر بارش سالانه (۲/۲۰۵ و ۷۵۱) بیشترین مقدار ضریب فرسایندگی باران را دارا هستند که چنین تغییراتی میتواند متاثر از الگوی توزیع بارندگی، شدت ﺁن و خصوصیات توپوگرافی باشد. بررسی قدرت فرسایندگی باران استان گلستان نشان می دهد که الگوی توزیع فرسایندگی باران به طور چشم گیری متاثر از میزان متوسط بارش منطقه است. به طوری که مقادیر فرسایندگی و متوسط بارش در این استان بر هم منطبق بوده و الگوی رفتاری تقریبا یکسانی را از خود نشان می دهند.

Authors

صالح آرخی

استادیار گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه گلستان ، ایران

مسعود محمدقاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مخاطرات محیطی، دانشگاه گلستان ، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • احمدی، حسن؛ جوادی، محمدرضا؛ صلواتی، عقیق. (۱۳۹۳). پهنه بندی فرسایندگی ...
  • https://www.scirp.org/(S(czeh۲tfqyw۲orz۵۵۳k۱w۰r۴۵))/reference/ReferencesPapers.aspx?ReferenceID=۱۶۸۷۷۲۶ ...
  • Da Silva, A.M. (۲۰۰۴). Rainfall erosivity map for Brazil. Catena, ...
  • Fournier, F. (۱۹۶۰). Climate and erosion.paris university of paris ...
  • Hadley, R.F., Lal, R., Onstad, C.A., Walling, D.E., Yair A. ...
  • Hasani Pak, A. ۲۰۱۳. Geostatistics. Tehran University Press, ۳۱۴ (In ...
  • Kouli, M., Soupios, P., Vallianatos, F. (۲۰۰۹). Soil erosion prediction ...
  • Lal, R., Elliot , W. (۱۹۹۴). Erodibility and erosivity. In ...
  • Morgan, R.P.C. (۱۹۹۵). Soil erosion and conservation Addison-Wesley.london, ۱۹۸p.https://www.scirp.org/(S(i۴۳dyn۴۵teexjx۴۵۵qlt۳d۲q))/reference/ReferencesPapers.aspx?ReferenceID=۱۱۷۲۱۸Onori, F., ...
  • نمایش کامل مراجع