اثر آبیاری با فاضلاب شهری تصفیه شده بر عملکرد دانه و تجمع فلزات سنگین در دانه ژنوتیپ های جو (Hordeum vulgare L.)
Publish place: Iranian Journal of Crop Sciences، Vol: 19، Issue: 4
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 277
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRO-19-4_002
تاریخ نمایه سازی: 5 تیر 1401
Abstract:
به منظور بررسی اثر آب فاضلاب تصفیه شده بر عملکرد دانه، اجزای عملکرد و تجمع فلزات سنگین در بذر ژنوتیپ های جو، یک آزمایش مزرعه ای به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی تصفیه خانه فاضلاب یزد در سالهای ۹۵- ۱۳۹۴ و ۹۶- ۱۳۹۵ اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل ۱- آبیاری با آب فاضلاب در کل دوره رشد گیاه، ۲- آبیاری متناوب با آب فاضلاب و آب کشاورزی و ۳- آبیاری با آب کشاورزی در کل دوره رشد گیاه به عنوان کرت اصلی و سه ژنوتیپ جو (لوت، MSB-۸۷-۱۲ و افضل) به عنوان کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که بیشترین تعداد سنبله در واحد سطح در سال اول (۳۴۵ عدد) در ژنوتیپ MSB-۸۷-۱۲ و در سال دوم (۳۲۵ عدد) در رقم لوت و در شرایط آبیاری با آب فاضلاب به دست آمد. بیشترین تعداد دانه در سنبله (۵۸ و ۵۷ عدد به ترتیب در سال اول و دوم) و عملکرد دانه (۷۸۳۲ و ۷۰۶۹ کیلوگرم در هکتار به ترتیب در سال اول و دوم) در هر دو سال در رقم لوت که با آب فاضلاب آبیاری شده بود، به دست آمد. در هر دو سال آزمایش، برهمکنش بین تیمارها بر میزان عناصر کمیاب (آرسنیک، روی، منگنز، مس، آهن و سرب) در دانه های ژنوتیپ های جو معنی دار نبود. نتایج نشان داد که آبیاری گیاه جو با پساب تصفیه شده منجر به افزایش تجمع فلزات سنگین در دانه شد که البته مقادیر آن ها پایین تر از استاندارد های سازمان بهداشت جهانی بود. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از آب فاضلاب تصفیه شده ضمن افزایش عملکرد دانه جو می تواند باعث صرفه جویی در هزینه های تامین و مصرف کودهای شیمیایی شود.
Keywords:
Barley , Irrigation , Trace elements , Treated wastewater and Yield components , آبیاری , اجزای عملکرد , پساب تصفیه شده , جو و عناصر کمیاب
Authors
عباسعلی یزدانی
دانشجوی دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان
مهری صفاری
دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان
غلامحسن رنجبر
مرکز ملی تحقیقات شوری یزد، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :