بررسی اثر تنظیم کننده های مختلف رشد بر استقرار ریزنمونه های گیاه دارویی صبرزرد (Aloe barbadensis Mill.)

Publish Year: 1388
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 116

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ECOP-4-16_005

تاریخ نمایه سازی: 9 شهریور 1401

Abstract:

گیاه دارویی صبرزرد با نام علمی Aloe barbadensis Mill. یکی از گیاهان دارویی مهم متعلق به تیره Liliaceae به شمار می رودکه امروزه در سطح وسیع از طریق کشت درون شیشه ای تکثیر می گردد. با توجه به اهمیت مرحله استقرار در کشت درون شیشهای، این تحقیق نیز به منظور تعیین بهترین محیط کشت جهت استقرار ریزنمونه های گیاه دارویی آلوئه ورا صورت گرفت. ابتدا میزان باززایی دو نوع ریزنمونه جوانه های جانبی و جوانه های انتهایی بر روی ۸ محیط کشت مختلف بررسی شد و جوانه انتهایی به عنوان بهترین نوع ریزنمونه انتخاب شد. سپس به منظور تعیین مناسب ترین محیط کشت آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو عامل اکسین در چهار سطح (۱ میلی گرم در لیتر IAA، ۵/۰ میلی گرم در لیتر IAA، ۱ میلی گرم در لیتر IBA، ۵/۰ میلی گرم در لیتر IBA) و سیتوکینین در دو سطح (BA و کینتین هر کدام به میزان ۱ میلی گرم در لیتر) در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در ۳ تکرار انجام شد. بعد از گذشت ۳۵ روز بیشترین میزان باززایی در محیط کشت دارای ۱ میلی گرم در لیتر BA و ۵/۰ میلی گرم در لیتر IAA با تولید ۶ شاخساره ۳/۲ سانتیمتری بدست آمد که این نتایج نسبت به سایر مطالعات انجام شده، میزان و سرعت پرآوری بالاتری را نشان می دهد. از آنجایی که در مرحله استقرار کشت درون شیشهای تعداد بیشتر ریزنمونه با اندازه کوچک مورد توجه است این بررسی روشی مناسب را جهت استقرار ریزنمونه های آلوئه ورا پیشنهاد می کند.

Keywords:

آلوئه ورا , کشت درون شیشه ای , باززایی , نوک شاخساره , BA , IAA

Authors

امیر بهزاد برزگر

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر (دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان)

مرضیه شفیعی حاجی آباد

کارشناس ارشدعلوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر

محمود عبدی

کارشناس گیاهان دارویی، کارشناس آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد کاشمر

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • باقری، ع.، و صفاری، م. (۱۳۷۶) مبانی کشت بافت های ...
  • شفیعی حاجی آباد، م.، حمیداوغلی، ی.، فتوحی قزوینی، ر.، و ...
  • نوری قنبلانی، ق. (۱۳۷۱) تجربیاتی در زمینه کشت بافت های ...
  • وصال. س.، و باقری، ع. (۱۳۸۲) عملیات کشت بافت ...
  • نمایش کامل مراجع