سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ضرورت مطالعه رویشگاه های گون گزی (Astragalus adscendens) در مناطق زاگرس نشین بختیاری: کارکرد ها، فرصت ها و چالش ها

Publish Year: 1400
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 584

This Paper With 9 Page And PDF and WORD Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

CBSSCN01_033

Index date: 19 September 2022

ضرورت مطالعه رویشگاه های گون گزی (Astragalus adscendens) در مناطق زاگرس نشین بختیاری: کارکرد ها، فرصت ها و چالش ها abstract

گون گزی (Astragalus adscendens Boiss & Hausskn.) گیاهی صمغ زا، از خانواده بقولات، جنس گون و رویشگاه اصلی آن ایران است. گونه گون گزی با توجه به محدودیت رویشگاهی و منحصر بودن اکثر رویشگاه ها به کشور ایران و همچنین از لحاظ ارزش ها و خدمات اکولوژیک قابل ارائه به جامعه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. علاوه براین، این گونه نقش بارزی در حفاظت آب وخاک و ترسیب کربن در اکوسیستم های مرتعی ایفا می کند. گونه گون گزی با توجه به تولید گزانگبین از لحاظ اقتصادی اهمیت زیادی دارد. این گیاه به عنوان گونه اصلی و غالب در سطح وسیعی از مراتع استان چهارمحال و بختیاری پراکنش دارد. با این وجود، با توجه به شرایط اقلیمی دهه های اخیر در معرض خشکیدگی قرار گرفته است. عوامل طبیعی و انسانی از قبیل آتش سوزی، تغییر کاربری اراضی، چرای بی رویه و خارج از فصل (کوبیدگی خاک)، بوته کنی و بهره برداری به عنوان سوخت و استحصال گزانگبین این گونه را در معرض تهدید قرار داده است. علاوه براین، شیوه های بهره برداری سنتی و عوامل محیطی حشره پسیل گون را در معرض انقراض قرار داده است. با توجه به اهمیت و ارزش های اکولوژیکی، اقتصادی و خدمات اکوسیستمی این مطالعه پیشنهاد می کند این گونه در استان چهارمحال و بختیاری به عنوان یکی از رویشگاه های اصلی از جنبه های مختلف مورد بررسی علمی قرار گیرد تا ضمن اینکه ارزش های آن برای جوامع محلی به رسمیت شناخته و معرفی شود زمینه حفاظت و بهره برداری اصولی از آن نیز فراهم گردد.

ضرورت مطالعه رویشگاه های گون گزی (Astragalus adscendens) در مناطق زاگرس نشین بختیاری: کارکرد ها، فرصت ها و چالش ها Keywords:

ضرورت مطالعه رویشگاه های گون گزی (Astragalus adscendens) در مناطق زاگرس نشین بختیاری: کارکرد ها، فرصت ها و چالش ها authors

شهرام منصوری

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی مرتع

الهام قهساره اردستانی

استادیار، گروه مهندسی طبیعت دانشگاه شهرکرد

حجت اله خدری غریب وند

پژوهشکده بختیاری شناسی دانشگاه شهرکرد

مقاله فارسی "ضرورت مطالعه رویشگاه های گون گزی (Astragalus adscendens) در مناطق زاگرس نشین بختیاری: کارکرد ها، فرصت ها و چالش ها" توسط شهرام منصوری، دانشجوی دکتری علوم و مهندسی مرتع؛ الهام قهساره اردستانی، استادیار، گروه مهندسی طبیعت دانشگاه شهرکرد؛ حجت اله خدری غریب وند، پژوهشکده بختیاری شناسی دانشگاه شهرکرد نوشته شده و در سال 1400 پس از تایید کمیته علمی اولین همایش ملی بختیاری شناسی (جامعه، فرهنگ و طبیعت) پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله گون، گزانگبین، پسیل، چهارمحال و بختیاری هستند. این مقاله در تاریخ 28 شهریور 1401 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 584 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که گون گزی (Astragalus adscendens Boiss & Hausskn.) گیاهی صمغ زا، از خانواده بقولات، جنس گون و رویشگاه اصلی آن ایران است. گونه گون گزی با توجه به محدودیت رویشگاهی و منحصر بودن اکثر رویشگاه ها به کشور ایران و همچنین از لحاظ ارزش ها و خدمات اکولوژیک قابل ارائه به جامعه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. ... . برای دانلود فایل کامل مقاله ضرورت مطالعه رویشگاه های گون گزی (Astragalus adscendens) در مناطق زاگرس نشین بختیاری: کارکرد ها، فرصت ها و چالش ها با 9 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.