تاثیر بیوچارهای اسیدی بر برخی ویژگی های شیمیایی و قابلیت جذب عناصر غذایی خاک های آهکی
Publish place: Journal of Water and Soil Science، Vol: 26، Issue: 2
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 373
This Paper With 21 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWSS-26-2_003
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1401
Abstract:
کمبود مواد آلی و pH قلیایی خاک های آهکی مناطق خشک و نیمه خشک از مهم ترین دلایل کم بودن قابلیت جذب برخی عناصر غذایی برای گیاه در این خاک ها هستند. یکی از راه های ارتقاء ویژگی شیمیایی و حاصلخیزی خاک های آهکی کاربرد مواد آلی از جمله بیوچار تولید شده از ضایعات آلی است. اما بیوچارها عمدتا دارای pH قلیایی بوده و کاربرد مقادیر زیاد آنها می تواند کمبود برخی عناصر غذایی را برای گیاه در خاک های آهکی تشدید کند. پیرولیز ضایعات خاص در شرایط دمایی کنترل شده می تواند منجر به تولید بیوچار باpH اسیدی شود. در مطالعه حاضر تاثیر بیوچارهای اسیدی به عنوان اصلاح کننده بر چندین ویژگی شیمیایی دو خاک آهکی استان اصفهان انجام شد. تیمارها شامل دو نوع بیوچار (مخروط کاج و شلتوک برنج) در مقادیر یک، سه و شش درصد، دو نوع خاک (با بافت های لوم شنی (تیران) و لوم رسی (لورک)) و دو زمان انکوباسیون یک و شش ماه به همراه ۴ شاهد و در مجموع ۲۸ نمونه بودند. کاربرد بیوچار در دو خاک قلیایی توانست برخی ویژگی های شیمیایی و حاصلخیزی خاک را بهبود ببخشد. نتایج نشان داد کاربرد بیوچار اندکی pH خاک را کاهش و هدایت الکتریکی خاک را افزایش داد. به علاوه، میزان کربن آلی، نیتروژن کل و غلظت منگنز قابل جذب خاک در همه تیمارها و غلظت فسفر، پتاسیم، آهن، روی و مس قابل جذب خاک در اکثر تیمارها افزایش معنی داری نسبت به شاهد نشان داد. استفاده از بیوچار به میزان ۶ درصد سبب بیشترین تغییرات در پارامترهای مورد اندازه گیری در هر دو نوع خاک شد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد بیوچار تولید شده از مخروط کاج و شلتوک برنج می تواند به عنوان یک ماده بهساز مناسب برای ارتقاء ویژگی های شیمیایی و حاصلخیزی خاک های آهکی مورد استفاده قرار گیرد.
Keywords:
Biochar , Soil conditioner , Soil organic waste , Rice husk , Pine cone. , بیوچار , اصلاح کننده آلی خاک , ضایعات آلی خاک , شلتوک برنج , مخروط کاج
Authors
ایمان حسن پور
Isfahan University of Technology, Isfahan
مهران شیروانی
Isfahan University of Technology, Isfahan
محمدعلی حاج عباسی
Isfahan University of Technology, Isfahan
محمدمهدی مجیدی
Department of Production and Plant Genetic, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :