افزایش تاب آوری محیط زیست با تدوین راهبردهای فرهنگی – اجتماعی گردشگری شهری در راستای توسعه پایدار (نمونه موردی منطقه ۲۲ تهران)

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 252

This Paper With 20 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSDE-3-2_003

تاریخ نمایه سازی: 23 مهر 1401

Abstract:

زمینه و هدف: این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر افزایش تاب آوری شهری در منطقه ۲۲ تهران و تدوین راهبردهای کاربردی فرهنگی اجتماعی صورت رفته است. با توجه به پتانسیل بالای منطقه ۲۲ تهران در جذب گردشگر بویژه اکوتوریسم و همچنین شرایط محیطی، اجتماعی و اقتصادی منطقه، این منطقه به عنوان نمونه مطالعه موردی انتخاب شده است که عوامل موثر بر تاب آوری محیط زیست شهری در برابر حضور گردشگر در آن مورد مطالعه قرار می گیرد.روش بررسی: روش تحقیق به صورت طرح پرسشنامه برای گردشگران بود. این پرسشنامه شامل ابعاد، زیرساختی، ساختاری و کالبدی، زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و مدیریتی بود. در مرحله بعد پرسشنامه CVM تمایل به پرداخت گردشگران در راستای حفظ و توسعه محیط زیست شهری منطقه ۲۲ تهران، بررسی شد. متغیرهای وابسته و مستقل تحقیق با کمک الگوی لاجیت ارزیابی شد و نتایج به صورت اثر مثبت یا منفی متغیرها بر تاب آوری محیط زیست منطقه ۲۲ تهران محاسبه شد. در نهایت با کمک ماتریس TOWS راهبردهای مورد نیاز جهت مرتفع کردن مساله اصلی در تحقیق با کمک شناسایی نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدید، استخراج شد. نتایج: در نتایج الگوی لاجیت مشخص شد متغیرهای دریافت ورودی، وظیفه گرایی و علت سفر اثر منفی و متغیرهای سطح درآمد، سن، میزان تحصیلات و متغیر پیامدگرایی اثر مثبت در میزان تمایل به پرداخت افراد در حفظ و توسعه محیط زیست منطقه ۲۲ تهران که در نهایت منجر به افزایش تاب آوری می شود، دارد.نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق، به نظر می رسد برنامه مدون و دقیق جهت کنترل عوامل موثر تاب آوری زیست محیطی در کلانشهرها می تواند در ارتقاء کیفی محیط زیست شهری موثر باشد.زمینه و هدف: این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر افزایش تاب آوری شهری در منطقه ۲۲ تهران و تدوین راهبردهای کاربردی فرهنگی اجتماعی صورت رفته است. با توجه به پتانسیل بالای منطقه ۲۲ تهران در جذب گردشگر بویژه اکوتوریسم و همچنین شرایط محیطی، اجتماعی و اقتصادی منطقه، این منطقه به عنوان نمونه مطالعه موردی انتخاب شده است که عوامل موثر بر تاب آوری محیط زیست شهری در برابر حضور گردشگر در آن مورد مطالعه قرار می گیرد.روش بررسی: روش تحقیق به صورت طرح پرسشنامه برای گردشگران بود. این پرسشنامه شامل ابعاد، زیرساختی، ساختاری و کالبدی، زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و مدیریتی بود. در مرحله بعد پرسشنامه CVM تمایل به پرداخت گردشگران در راستای حفظ و توسعه محیط زیست شهری منطقه ۲۲ تهران، بررسی شد. متغیرهای وابسته و مستقل تحقیق با کمک الگوی لاجیت ارزیابی شد و نتایج به صورت اثر مثبت یا منفی متغیرها بر تاب آوری محیط زیست منطقه ۲۲ تهران محاسبه شد. در نهایت با کمک ماتریس TOWS راهبردهای مورد نیاز جهت مرتفع کردن مساله اصلی در تحقیق با کمک شناسایی نقاط قوت و ضعف و فرصت و تهدید، استخراج شد. نتایج: در نتایج الگوی لاجیت مشخص شد متغیرهای دریافت ورودی، وظیفه گرایی و علت سفر اثر منفی و متغیرهای سطح درآمد، سن، میزان تحصیلات و متغیر پیامدگرایی اثر مثبت در میزان تمایل به پرداخت افراد در حفظ و توسعه محیط زیست منطقه ۲۲ تهران که در نهایت منجر به افزایش تاب آوری می شود، دارد.نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق، به نظر می رسد برنامه مدون و دقیق جهت کنترل عوامل موثر تاب آوری زیست محیطی در کلانشهرها می تواند در ارتقاء کیفی محیط زیست شهری موثر باشد.

Authors

حسن عسگری دفئه

دانشجوی دکتری رشته مدیریت محیط زیست ، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

علی محمدی

استادیار دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

برهان ریاضی

استادیار محیط زیست، موسسه پویندگان محیط زیست، خیابان ولی عصر، پلاک ۱۱۰۳، تهران، ایران

بهار بیشمی

استادیار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پژوهشکده گردشگری، معاونت گردشگری، ساختمان حج ، خیابان رودکی، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Taqvai, M;Pir Moradian, Z;Safarabadi, A. Feasibility of ecotourism development in ...
  • Destek, M.A., Aydın, S. An empirical note on tourism and ...
  • Dabiri, Farhad, Khaltabari, Yalda, Zarei, Sahar.Achieving sustainable development from the ...
  • Shodiyev, K. Scientific and Practical Aspects of Sustainable Development of ...
  • Fazli, M.;Jafarsalehi, S., gap in attitude, knowledge and environmental behavior ...
  • Arjamandi, Reza; Saub, Keyvan Jozi, Seyed Ali; Rezaei, Shima, Compilation ...
  • Connolly, C. From resilience to multi-species flourishing: (Re) imagining urban-environmental ...
  • Temblay, d. Desert tourism, scoping study desert knowledge. ۲۰۱۵, pp.۱-۱۸۹ ...
  • Higham, J., Critical Issues in Ecotourism. Routledge Published, London, ۲۰۱۵, ...
  • Khodapanah, Kiyomarth, legal challenges of foreign tourists in Iran, the ...
  • Takhshid, M.; and Metin Javaid, M., Mixed research methods in ...
  • نمایش کامل مراجع