تحلیل و بررسی نبرد با اژدها از اسطوره و حماسه تا شعر آیینی ( با تاکید بر روایت کشتن اژدها در مهد توسط حضرت علی علیه السلام)
Publish place: The Journal of Epicliterature، Vol: 17، Issue: 1
Publish Year: 1400
Type: Journal paper
Language: Persian
View: 314
This Paper With 23 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- I'm the author of the paper
Export:
Document National Code:
JR_JPNFA-17-1_007
Index date: 22 October 2022
تحلیل و بررسی نبرد با اژدها از اسطوره و حماسه تا شعر آیینی ( با تاکید بر روایت کشتن اژدها در مهد توسط حضرت علی علیه السلام) abstract
چکیده نبرد با اژدها یکی از مهیج ترین ماجراهایی است که در تاریخ اساطیری و پهلوانی، همواره کانون توجه بوده و رفته رفته به اشعار آیینی نیز راه یافته است؛ به گونه ای که گاه برای قهرمانان دینی نیز نبرد با اژدها و کشتن آن، یکی از افتخارات مهم قلمداد میشده است؛ چنان که بسیاری از شاعران آیینی از سده هفتم تا به امروز به ماجرای کشتن اژدها در مهد توسط حضرت علی (ع) اشاره کردهاند. قدیمیترین منبع روایی این قصه، مناقب ابن شهرآشوب در سده ششم هجری است؛ اما در دیگر منابع و متون معتبر شیعه و سنی مانند شواهد التنزیل حسکانی و مناقب خوارزمی و مناقب علی بن ابی طالب (ع) الجلابی الشافعی به این داستان اشاره نشده است. در این پژوهش، سعی شده تا علاوه بر توجه به سیر تاریخی این داستان و حضور پررنگ اژدها در داستان های اساطیری-حماسی به تحلیل و بررسی داستان نبرد با اژدها در مهد توسط حضرت علی (ع) و دلایل رشد چشمگیر آن در شعر آیینی هم پرداخته شود. البته شهرت داستان نبرد با اژدها در حوزه ادیان الهی میتواند بحثی سمبولیک باشد و اژدها نماد همان دشمنان بیرونی (اهریمن، دشمنان دین و...) و درونی (نفس) باشد که تمام قدیسان دینی توانسته اند بر این دشمن چیره شوند و در مورد حضرت علی (ع) هم می تواند علاوه بر دشمن درونی شامل دشمنان بیرونی هم باشد. این داستان به سبب داشتن قالب حماسی و مفاخرهآمیز، نه تنها در طول تاریخ بشریت، بلکه در حوزه شعر آیینی هم بسیار مورد اقبال قرار گرفته است.
تحلیل و بررسی نبرد با اژدها از اسطوره و حماسه تا شعر آیینی ( با تاکید بر روایت کشتن اژدها در مهد توسط حضرت علی علیه السلام) Keywords:
تحلیل و بررسی نبرد با اژدها از اسطوره و حماسه تا شعر آیینی ( با تاکید بر روایت کشتن اژدها در مهد توسط حضرت علی علیه السلام) authors
رضا شجری
دانشیار و عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه کاشان
الهام عربشاهی کاشی
مدرس دانشگاه کاشان
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :