گسترش فضایی شهر پرند با توجه به محدودیت منابع آب تا افق ۲۰۳۲: لزوم توجه دو سویه به برنامه ریزی فضایی و مدیریت منابع آب شهری

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 184

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-17-2_002

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

Abstract:

در کنار عوامل طبیعی، یکی از علل، اصلی تشدید بحران آب شرب در جهان رشد شهرنشینی و به تبع آن افزایش جمعیت در بسیاری از مناطق شهری است. شهر جدید پرند در استان تهران نیز از جهت مزبور با بحران روبروست؛ با این وجود به طور روزافزون رشد جمعیت و ساخت و سازها در این شهر رخ می دهد. در این راستا نوع توسعه فضای مسکونی شهر تاثیر بسزایی در مدیریت مصرف منابع آب شرب این شهر داشته که خود بر توسعه پایدار آن موثر است. روش های کنونی محاسبه آب شرب شهرها برای آینده بیشتر مبتنی بر سناریوهای رشد جمعیت و با تمرکز بر تحلیل نرخ های رشد جمعیت بدون توجه به ظرفیت توسعه کالبدی جمعیت می باشند. پژوهش حاضر با استفاده از پیش بینی گسترش کالبدی به کمک مدلساز تغییرات زمین (Land Change Modeler) ابتدا به شبیه سازی توسعه کالبدی شهر پرند بر اساس یک الگوی رایج و مورد توجه در توسعه شهری مبتنی بر ویلاسازی تا افق ۲۰۳۲ پرداخته و میزان آب شرب مورد نیاز شهر پرند طبق الگوی مزبور را برآورد می نماید. بنابراین، سناریو اول، که پراکنده رویی نام دارد، به پیش بینی نیاز آب با تکیه بر گسترش فضایی و درنظر گرفتن رشد طبیعی جمعیت تا سال ۲۰۳۲ پرداخته است؛ سناریو دوم که متداول ترین نوع در اتخاذ تصمیمات و برنامه های شهری است، سناریو رشد دورنزای روندی جمعیت تا افق ۲۰۳۲ است. نتایج بدست آمده حاکی از تفاوت معنی دار بین محاسبه میزان مصرف آب شرب شهر پرند بر اساس رویکرد گسترش فضایی به شکل پراکنده رویی با نیاز آبی حدود چهل و سه میلیون متر مکعب در سال ۲۰۳۲ و سناریو رشد دورنزای روندی جمعیت با نیاز آبی حدود سی و سه میلیون متر مکعب در سال ۲۰۳۲ است. در وهله دوم سبکی از نیازسنجی و پیش بینی شهری را با توجه به رشد طبیعی جمعیت و هم گسترش فضایی شهر به شکل توامان به برنامه ریزان نشان می دهد. بدین ترتیب برای جلوگیری از وقوع بحران آب و حرکت به سمت توسعه پایدار شهری، مقاله پیش رو اهمیت توجه به برنامه ریزی فضایی برای توسعه شهرها با توجه به محدودیت منابع آب را قویا توصیه می نماید.

Authors

بهاره ایمانی

فارغ ‎التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته جغرافیا برنامه ریزی آمایش سرزمین دانشگاه تربیت مدرس.

محمدرضا شهبازبگیان

عضو هیات علمی دانشکده های علوم انسانی و علوم و فنآوری های بین رشته ای دانشگاه تربیت مدرس.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :