کاربست مدل های همادی آمریکای شمالی در پیش بینی فصلی بارش گستره ی ایران

Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 227

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-13-4_003

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

Abstract:

ارزیابی برونداد مدل های گردش کلی جفتشده جو-اقیانوس در پیش بینی متغیرهای اقلیمی توجه جهانی با به خود جلب کرده است. در کشور ایران نیز در صورت مشخص شدن مهارت مناسب سامانه های پیش بینی فصلی دینامیکی اقلیمی در یک دوره بلندمدت (بازپیش بینی) می توان از پیش بینی های فصلی بهنگام در کمک به تصمیم سازان در برنامه ریزی با پیش دیدهای فصلی و ماهانه استفاده نمود. تعیین مهارت مدل های دینامیکی باید برای فصول هدف و وابسته به پیش دید و شرایط آغازین مورد ارزیابی قرار گیرد. در این پژوهش، برونداد ۸ سامانه پیش بینی فصلی از پروژه مدل های همادی چندگانه آمریکای شمالی متشکل از ۱۰۲ عضو همادی برای کشور ایران مورد ارزیابی قرار گرفته است. این تحلیل برای نیمه اول سال آبی که بیش ترین سهم بارش در اکثر مناطق محدوده مورد مطالعه را به خود اختصاص می دهد، انجام شده است. بدین منظور همبستگی بی هنجاری های بارش برونداد مدل های همادی آمریکای شمالی با اطلاعات برآوردشده سنجش از دور بر اساس شبکه عصبی مصنوعی برای داده های رکورد اقلیمی بارش (PERSIANN-CDR) برای سه فصل، در سه پیش دید با آغازگری های مختلف مورد ارزیابی گرفت. هم چنین، اریبی برونداد مدل های آمریکای شمالی برای دوره ۱۹۸۳-۲۰۱۳ محاسبه شد. نتایج نشان می دهد که همبستگی میان بی-هنجاری های بارش مدل های آمریکای شمالی با داده های بارش برآوردشده (مشاهداتی) در اکثر مناطق کشور ایران بالا است. مشخص شد در اکثر سلول های واقع در کشور ایران، اریبی مدل های ارزیابی شده بین ۱ تا ۱- میلی متر در روز است. نتایج این پژوهش، ضرورت توسعه همادی مدل های چندگانه برای تصحیح خطای سامانمند، مقیاس کاهی و تولید پیش بینی های احتمالاتی را در پیش بینی بارش حوزه های آبریز درجه ۲ کشور ایران نشان می دهد.

Keywords:

سامانه های پیش بینی فصلی , مدل های همادی آمریکای شمالی , ارزیابی مدل های گردش کلی جفت شده جو اقیانوس , پیش بینی فصلی بارش , کشور ایران

Authors

حسین نجفی

کاندیدای دکتری /مهندسی منابع آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

علیرضا مساح بوانی

دانشیار /گروه آبیاری و زهکشی، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت، ایران

پرویز ایران نژاد

دانشیار /گروه فیزیک فضا، موسسه ژئوفیزیک، دانشگاه تهران، تهران، ایران

اندرو رابرتسون

مدیر گروه اقلیم/ موسسه پژوهش های بین المللی برای اقلیم و جامعه، موسسه زمین، دانشگاه کلمبیا، پلسیدز، ایالات متحده آمریکا

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :