مقایسه تاثیر روان درمانی یکپارچه و درمان شناختی رفتاری بر پریشانی جنسی و روان شناختی زنان مبتلا به اختلال میل/ برانگیختگی جنسی
Publish place: Iranian Journal of Psychiatric Nursing، Vol: 10، Issue: 5
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 151
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-10-5_009
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
Abstract:
مقدمه: اختلال میل/ برانگیختگی جنسی زنان، موجب بروز آسیب های هیجانی و روان شناختی و کاهش کیفیت و رضایت زناشویی و افزایش فرسودگی زناشویی می شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر روان درمانی یکپارچه و درمان شناختی رفتاری بر پریشانی جنسی و روان شناختی زنان مبتلا به اختلال میل- برانگیختگی جنسی انجام شد.
روش کار: روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به اختلال میل برانگیختگی جنسی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بودند که از میان آن ها تعداد ۴۵ نفر با میانگین سنی ۵۵/۳۳ به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه گمارش شدند (هر گروه ۱۵ نفر). هر سه گروه با مقیاس های پریشانی جنسی و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-۲۱) مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه های آزمایشی پژوهش تحت مداخله هفتگی قرار گرفتند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات مداخله، اعضای هر سه گروه مجدد با ابزار پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که هر دو مداخله بر پریشانی جنسی تاثیرگذار بود (F= ۱۱۵.۵۹ ; p<۰.۰۵) ولی روان درمانی یکپارچه اثربخش تر بود. همچنین نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که در متغیر پریشانی روانشناختی نیز هر دو درمان اثربخش بودند(اضطراب(F= ۳۸.۴۴; p<۰.۰۵)، افسردگی (F= ۲۸.۴۰; p<۰.۰۵)و استرس(F= ۳۶.۱۵ ; p<۰.۰۵)) ، ولی درمان شناختی رفتاری اثربخشی بیشتری داشت.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که روان درمانی یکپارچه و درمان شناختی رفتاری در تعدیل پریشانی جنسی و روان شناختی افراد مبتلا به اختلال میل/ برانگیختگی جنسی از اثربخشی لازم برخوردار هستند و پروتکل روان درمانی یکپارچه می تواند به عنوان یک گزینه درمانی مناسب در کنار سایر الگوهای روان درمانی این اختلال مورداستفاده قرار گیرد.
Keywords:
female sexual desire / arousal disorder , integrated psychotherapy , cognitive behavior therapy , sexual distress , psychological distress. , اختلال میل- برانگیختگی جنسی , درمان یکپارچه , درمان شناختی رفتاری , پریشانی جنسی , پریشانی روان شناختی
Authors
ندا قاسمی
گروه روان شناسی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
فاطمه رضایی
گروه روان شناسی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
مسعود صادقی
گروه روان شناسی، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :