بررسی همبستگی نمره سواد سلامت و خودکارآمدی در مبتلایان به دیابت نوع ۲ مراجعه کننده به مرکز کلینیک دیابت استان یزد در سال ۱۳۹۹

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 117

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_MUQ-16-7_005

تاریخ نمایه سازی: 20 فروردین 1402

Abstract:

زمینه و هدف: دیابت نوع دو بیماری شایع، مزمن و ناتوان کننده ای است و باعث ایجاد مشکلات روانی، اجتماعی و جسمانی متعددی می شود. سواد سلامت و خودکارآمدی از عوامل مهم تاثیرگذار بر رفتارهای خودمراقبتی در بیماران دیابتی محسوب می­شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی همبستگی نمره سواد سلامت و خودکارآمدی در مبتلایان به دیابت نوع ۲ مراجعه­کننده به مرکز کلینیک دیابت استان یزد در سال ۱۳۹۹ انجام شد. روش­ بررسی: پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل ۱۰۰ نفر از بیماران مبتلا به دیابت مراجعه­کننده به مرکز کلینیک دیابت استان یزد در سال ۱۳۹۹ بود. بیماران به روش نمونه­گیری غیراحتمالی متوالی انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده­ها با استفاده از مقیاس سنجش سواد سلامت جمعیت شهری (منتظری و همکاران، ۲۰۱۴) و مقیاس خودکارآمدی (شرر و همکاران، ۱۹۸۲) جمع­آوری شد. داده­ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون­های کولموگروف- اسمیرنوف و آزمون t مسنقل مورد تحلیل قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم­افزار spss-۲۱ انجام گرفت. یافته ­ها: نتایج نشان داد بین میزان سطح سواد سلامت و مولفه­های آن با خودکارآمدی در بین زنان و مردان مبتلا به دیابت نوع دو همبستگی مثبت معناداری وجود دارد؛ زنان از میزان خودکارآمدی بیشتری نسبت به مردان برخوردار بوده­اند. همچنین از بین مولفه­های سواد سلامت، زنان در مولفه­های دسترسی، درک و فهم، تصمیم­گیری و مردان در مولفه­های مهارت خواندن و ارزیابی، نمرات بالاتری را کسب کرده­اند. نتیجه ­گیری: بر اساس یافته­ های پژوهش می­توان نتیجه گرفت، سواد سلامت و خودکارآمدی در مدیریت دیابت، نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی و توانایی خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ دارد.

Authors

سمیره کریمی

Department of Psychology Faculty of Psychology and Educational Sciences, Ardakan University, Yazd, Iran

شکوفه متقی دستنائی

Department of Psychology Faculty of Psychology and Educational Sciences, Ardakan University, Yazd, Iran

طیبه نوری احمدآبادی

Department of Psychology Faculty of Psychology and Educational Sciences, Ardakan University, Yazd, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Omidi M, Salesi M, Rezaei R, Koushki Jahromi M. The ...
  • Shafiei, H., Nasiri, S. The role of health literacy, psychological ...
  • نمایش کامل مراجع