سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

طراحی روسازی و مقایسه اقتصادی بستر روسازی تثبیت شده با سیمان، آهک و پلیمر مطالعه موردی: محور شهداد-نهبندان

Publish Year: 1386
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 2,242

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCCE03_332

Index date: 18 September 2006

طراحی روسازی و مقایسه اقتصادی بستر روسازی تثبیت شده با سیمان، آهک و پلیمر مطالعه موردی: محور شهداد-نهبندان abstract

تثبیت بستر روسازی و مصالح اساس معمولا با استفاده از تثبیت کننده های متعارف آهک و سیمان و در بعضی موارد خاکستر انجام می شود. با توجه به گسترش روز افزون تکنولوژی، مصالح متنوع جدیدی که عموما تولیدات شیمیایی مایع هستند و به تثبیت کننده های نامتعارف معروفند، برای تثبیت بستر و اساس را پیشنهاد می شوند. اغلب این تولیدات فاقد اطلاعات آزمایشگاهی و میدانی قابل اطمینانی هستند که ادعاهای سازندگانشان، مبنی بر تاثیر قابل ملاحظه آنها را بر بهبود خصوصیات خاک نشان دهدو دراین مقاله زبق روشهای استاندارد آزمایشگاهی تغییرات خصوصیات مهندسی خاک سیلتی- رسی با استفاده از 3 تثبیت کننده نامتعارف ( تثبیت کننده یونی RRP و دو نوع پلیمر ZAM1و ZAM2) و دو تثبیت کننده متعارف ( آهک و سیمان) بررسی می شود. تمامی نمونه های تثبیت شده با نمونه شاهد ( خاک بدون تثبیت شده) مقایسه می شوند. مواد تثبیت کننده متعارف در این پروژه در 4 نرخ متفاوت کاربردی ( پیشنهادی توسط سازنده و بیشتر) مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایشهای مورد بررسی در این تحقیق آزمایش تک محوری ( حالت مرطوب، غوطه ور، خشک بیش از 300 نمونه)، آزمایش C.B.R بودند. نتایج تغییر خاصی را در خصوصیات مهندسی خاک ها، به جز در سیمان نشان ندادند. نمونه های تثبیت شده با پلیمر فقط در حالت عمل آوری مرطوب مقاومتی بیش از نمونه های سیمانی داشتند تحقیق فوق اولین پژوهش در زمینه تثبیت کننده های نامتعارف درایران است.

طراحی روسازی و مقایسه اقتصادی بستر روسازی تثبیت شده با سیمان، آهک و پلیمر مطالعه موردی: محور شهداد-نهبندان Keywords:

طراحی روسازی و مقایسه اقتصادی بستر روسازی تثبیت شده با سیمان، آهک و پلیمر مطالعه موردی: محور شهداد-نهبندان authors

آرش بیات

کارشناس ارشد راه و ترابری دانشگاه تهران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
Rauch. A.F.. J.S. Harnon, . L.E. Katz, a id H[.M. ...
3، ببات (1385) "بررسی آزمایشگاهی تثبیت بستر راه شهداد-نهبندان با ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "طراحی روسازی و مقایسه اقتصادی بستر روسازی تثبیت شده با سیمان، آهک و پلیمر مطالعه موردی: محور شهداد-نهبندان" توسط آرش بیات، کارشناس ارشد راه و ترابری دانشگاه تهران نوشته شده و در سال 1386 پس از تایید کمیته علمی سومین کنگره ملی مهندسی عمران پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله تثبیت طراحی روسازی ، آهک ، سیمان ، پلیمر ، C.B.R ،‌تک محوری هستند. این مقاله در تاریخ 27 شهریور 1385 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 2242 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که تثبیت بستر روسازی و مصالح اساس معمولا با استفاده از تثبیت کننده های متعارف آهک و سیمان و در بعضی موارد خاکستر انجام می شود. با توجه به گسترش روز افزون تکنولوژی، مصالح متنوع جدیدی که عموما تولیدات شیمیایی مایع هستند و به تثبیت کننده های نامتعارف معروفند، برای تثبیت بستر و اساس را پیشنهاد می شوند. اغلب این تولیدات ... . برای دانلود فایل کامل مقاله طراحی روسازی و مقایسه اقتصادی بستر روسازی تثبیت شده با سیمان، آهک و پلیمر مطالعه موردی: محور شهداد-نهبندان با 8 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.