تاثیر شوری آب منفذی و ماسه بادی بر مقاومت تک محوری و مدول الاستیسیته خاکهای رسی
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 210
This Paper With 18 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-51-3_009
تاریخ نمایه سازی: 2 خرداد 1402
Abstract:
ساخت بستر مناسب برای سازههای آبی مثل کانالها، طول عمر مفید آنها را افزایش میدهد. از جمله عوامل موثر در این موضوع، شرایط مقاومتی خاک است. ترکیبات شیمیایی موجود در خاک مقاومت آن را تحت تاثیر قرار داده و در نتیجه میزان باربری آن را دچار تغییر میکند. سدیم و کلسیم از جمله مهمترین کاتیونهای موجود در منابع آب و خاک هستند. در سالیان اخیر، به دلیل صرفه اقتصادی و سازگاری با محیط زیست، استفاده از ماسه بادی به عنوان ماده افزودنی برای اصلاح خاک گسترش یافته است. در این تحقیق تاثیر دو نمک کلرید سدیم و کلرید کلسیم و همچنین ماسه بادی، به عنوان ماده افزودنی، بر خصوصیات مقاومتی خاک رسی مورد بررسی قرار گرفتهاست. در این راستا، هر دو نمک و ماسه بادی در چهار سطح مختلف (به ترتیب ۰، ۵، ۱۰ و ۲۰ و صفر، ۵، ۱۰ و ۱۵ درصد وزنی خاک خشک) به خاک افزوده و نمونههایی تهیه شد. پس از عملآوری در دو دوره ۷ و ۲۸ روزه، نمونهها تحت آزمایش مقاومت فشاری تک محوری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزایش کلرید سدیم موجب کاهش خصوصیات مقاومتی خاک میشود و افزودن ماسه تاثیری بر روند کاهشی آن ندارد. همچنین، افزودن ۵ درصد ماسه بادی و ۵ درصد کلرید کلسیم موجب حصول حداکثر مقاومت فشاری و مدول الاستیسیته در خاک میشود. بر اساس نتایج بهدست آمده، افزودن کلرید کلسیم مقاومت خاک را به اندازه افزودنیهای شیمیایی دیگر مانند آهک افزایش نمیدهد. اما، موجب بهبود نسبی آن میشود. همچنین، برای بهبود مقاومت خاکهای دارای مقادیر زیاد سدیم، آبشویی آنها قبل از ساخت بستر سازه به عنوان راهکار مناسب توصیه میشود.
Keywords:
Authors
سارا صمیم نیا
دانش آموخته کارشناسی ارشد سازه های آبی، گروه مهندسی آب، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز ایران.
امیر ناصرین
استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی و عمران روستایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران.
مهدی دریایی
استادیار گروه سازه های آبی، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران
احمد جعفری
استادیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
محمد رضا انصاری
استادیار گروه علوم و مهندسی مهندسی خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :