ارزیابی کارایی مدل های برآورد تابش خورشید در سطح زمین با استفاده از تصاویر ماهواره ای
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 169
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-50-8_010
تاریخ نمایه سازی: 3 خرداد 1402
Abstract:
تابش خورشیدی علاوه بر استفاده در مدلهای اقلیمی، نقشی تعیینکننده در برنامههای توسعه تاسیسات خورشیدی در مکانهای مختلف دارد. با پیشرفتهای چشمگیر در حوزه مخابرات و ارتباطات، استفاده از تصاویر ماهوارهای برای دیدبانی سطح زمین، نقش گستردهتری نسبت به دیدبانیهای مرسوم پیدا کرده است. محصولات سنجنده MODIS بصورت رایگان در دسترس عموم قرار دارد و با پیکسل های ۱km×۱km از تفکیک مکانی قابل قبولی برخوردار است. در این پژوهش سعی شده در چهار ایستگاه در گسترهی ایران با استفاده از دادههای سطح زمین و اتمسفر این سنجنده بعنوان ورودی مدل پارامتریکی و مدل تجربی انگستروم-پرسکات، مقدار تابش کل روزانه (بر حسب وات بر مترمربع) محاسبه شود و نهایتا با مشاهدات سطح زمین مقایسه گردد. خروجی مدل تجربی انگستروم-پرسکات با دادههای اخذ شده از سنجندهی مادیس (APRS) در برابر خروجی همین مدل با دادههای پایش شده در سطح زمین (APGS) مقایسه شدند. با مقایسه نتایج میتوان دریافت که مدل APRSدقت بهتری نسبت به مدل APGS در روزهای ابری دارد. به صورتیکه مقدار شاخصهای RMSE و MBE در روزهای ابری برای مدل APRS به ترتیب برابر ۷۴/۴۱ و W/m۲ ۷۰/۱۹ است و برای مدل APGS به ترتیب برابر ۶۰/۴۳ و W/m۲ ۲۵/۳۴ است. با این حال دقت مدل APGS در روزهای آفتابی بالاتر از مدل APRS بود. هر چند محدودیت دادههای زمینی (که به صورت نقطهای دیدبانی میشوند) میتواند عاملی تاثیرگذار در انتخاب یکی از این دو مدل باشد. همچنین نتایج نشاندهندهی دقت بالای مدل پارامتریکی (W/m۲۵/۱۶RMSE = و ۹۳/۰R۲ =) مخصوصا در روزهای ابری میباشد. از نگاهی دیگر، با وجود دقت بالای مدل پارامتریک، مدل انگستروم-پرسکات با استفاده از دادههای ماهواره از فرآیندی آسان برخوردار است. هرچند که برای واسنجی ضرایب آن در مناطق متفاوت به دادههای ساعات آفتابی با طول دوره مناسب نیاز است.
Keywords:
Authors
بیژن صداقت مصعبی
دانشجوی کارشناسی ارشد/ گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
زهرا آقاشریعتمداری
استادیار/گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
سمیه حجابی
استادیار، گروه آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
خلیل قربانی
دانشیار، گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :