سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

نقد روان شناختی در ادبیات

Publish Year: 1389
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 6,061

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

NCPLIR01_086

Index date: 10 November 2012

نقد روان شناختی در ادبیات abstract

شاید اولین پرسشی که به ذهن هر شخص علاقه مند به ادبیات بعد از شنیدن نقدروانکاوی، متبادر می شود این است که چه نسبتی می تواند بین این دو - ادبیات و روانکاوی – وجود داشته باشد؟ روانکاوی فروید جریانی بود که در آغاز قرن بیستم گستره علم را به حیطه های تازه دنیای انسانی منتشر کرد . اثرات این جنبش چنان بود که این قرن را به عصر ذهن و روان شناسی برساند اما آنچه در رابطه با تأثیر روانکاوی در زمینه ادبیات در یک قرن اخیر – قرن بیستم تا بیست ویکم - نهادینه شد یقیناً کشف نوعی نقد ادبی به نام نقد روانکاوی است توسط کاشفی به نام فروید که زیر تأثیر او در هرمنوتیک جدید ، مفهومی تازه از مناسبت تا ویل و معنا ارایه گردید . بر اساس عقیده او معنا از تاویل عناصری که در محدوده تجلی سخن جای دارد به دست نمی آید بل همواره باید در لایه های ژرفتردر پی آن بود و بدین طر یق به شناخت مؤثر یک اثر هنری دست یازید . بر اساس این نوع نقد هنرمندان و آفرینشگران واقعی اغلب موجوداتی درون گرا و شوریده هستند که رفتار و عملکرد معمول انسان های روزمره و بهنجار را نمی پسندند و از آن جا که شاعران و نویسندگان از میان خیل بی شمار هنرمندان در مورد خود صریح تر سخن می گویند و حالات مختلف خود را به واسطه واژه و کلام ثبت می نمایند بهتر از هنرمندان دیگر می توانند د ر معرض تفسیرهای روانکاوی قرار بگیرند . بنا براین از طریق این علم می توان از جستجوی حسی و شهودی هنرمند برای یافتن حقیقت بهره برداری، آن یافته را صورت بندی علمی نمود و بودشناسی آن پدیده یا مکانیسم های ایجاد آن ، کارکرد و هدف اثر را بررسی نمود طوری که خواننده به روانکاو و متن به موضوع روانکاوی تبدیل گردد. به قول امیل لودویک مورخ و نویسنده آلمانی، فروید دنیای نا خود آگاه را کشف نمود مانند کریستف کلمب اما او هم مثل کلمب از بسیاری رموز و حقایق دنیای جدیدی که کشف کرده بود اطلاعی نداشت . در نتیجه امروزه باتلفیقی که مقلدان او نظیر ژاک لاکان، ژولیا کریستوا ، دلوز و گتاری، ژان دوله، ژان بلمن نوئل، اریک فروم، شارل مورن با شیوه های نقد امروز دنیا چون زبان شناسی ، نشانه شناسی، نقد فرمالیستی کردند لذا این شیوه از نقد خود نقد التقاطی شد برای بررسی آثار ادبی یعنی بیان هنرمندانه و کلامی انسان با همه غنا ، عمق و پیچیدگی هایش. این تحول وتکوین تا حدی بود که در دوره پسا ساختارگرایی با عنوان روانکاوی پسا مدرن این شیوه توانست با نقدهای علمی امروز دنیا هم سنگی نماید و بسیاری از اشکالات و سوء تفاهمات شیوه فروید را مرتفع سازد . حال پرسش این است نقد روان شناسی که در کنار نظریه مارکسیسم قدرتمندترین شیوه هرمنوتیک مدرن محسوب می گردد چرا باید جزء بحث برانگیزترین و از سوی خوانندگان و منتقدان ایرانی قدر ناشناخته ترین شیوه نقد به حساب آید «وقتی صدها نویسنده لازم است تا یک هنرمند بزرگ به وجود آید بی شک بقای همه این نویسندگان تنها به این بستگی دارد که از آنها سخنی به درستی گفته شود می توان خود را قدر نشناخته تصور کرد اما نا شناخته خیر...

نقد روان شناختی در ادبیات Keywords:

نقد روان شناختی در ادبیات authors

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
احمدی، ب، ساختار و تا ویل متن ؛ نشر مرکز، ...
امامی، مبانی و روش های نقد ادبی ؛ نشر جام، ...
ایدل، ل، قصه روان شناختی نو ؛ ترجمه سر مد، ...
ایگلتون، ت، پیش درآمدی بر نظریه ادبی _ ترجمه عباس ...
ایوتادیه، ز، نقد ادبی در قرن بیستم _ ترجمه نو ...
برتنز، ی، نظریه ادبی _ ترجمه اسجودی، ف نشر آهنگ ...
پاینده، ج، گفتمان نقد ؛ نشر روزنگار، تهران 1382، ...
در گاهی، م، نقد شعر در ایران ؛ نشر امیر ...
دیچز، د، شیوه های نقد ادبی ؛ ترجمه یوسفی، غ، ...
_ نخستین همایش ملی ل دسی وژهن‌های میان رشته‌ای 1389 ...
ریچاردز، آی .، اصول نقد ادبی _ ترجمه حمیدیان، س، ...
زرین کوب، ع، آشنایی با نقد ادبی ؛ نشر سخن ...
سلدن، وید سون 0 ر 0 ب، راهنمای نظریه ادبی ...
صنعتی، م، تحلیل های روان شناختی در هنر و ادبیات ...
صنعتی، م، صادق هدایت و هراس از مرگ ؛ نشر ...
غیاثی، م، نقد روان شنا ختی متن ادبی ؛ نشر ...
فروید، برویر، ز، ژ، مقدمه مطالعاتی بر روان شناسی فروید ...
گرین، لیبر، ویلینگهم، و. ل . ر، مبتنی نقد ادبی، ...
گنجی، ح، روان شناسی عمومی ؛ نشر بعثت _ تهران ...
میر صادقی، م _ ج، واژه نامه هنر داستان نویسی ...
وبستر، ر، پیشدرآ مدی بر مطالعه نظریه ادبی _ گجمه ...
لک، . وارن، آ نظریه ادبیات، ترجمه موحد، ض، مهاجر، ...
هال، و . تاریخچه نقد ادبی _ ترجمه همتی ا، ...
bergson. henri . from the discovery _ f unconschous _ ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "نقد روان شناختی در ادبیات" توسط لیلا محمدپور نوشته شده و در سال 1389 پس از تایید کمیته علمی نخستین همایش ملی ادبیات فارسی و پژوهشهای میان رشته ای پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله فروید، نقد روانکاوی، روانکاوی پسا مدرن هستند. این مقاله در تاریخ 20 آبان 1391 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 6061 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که شاید اولین پرسشی که به ذهن هر شخص علاقه مند به ادبیات بعد از شنیدن نقدروانکاوی، متبادر می شود این است که چه نسبتی می تواند بین این دو - ادبیات و روانکاوی – وجود داشته باشد؟ روانکاوی فروید جریانی بود که در آغاز قرن بیستم گستره علم را به حیطه های تازه دنیای انسانی منتشر کرد . اثرات این ... . برای دانلود فایل کامل مقاله نقد روان شناختی در ادبیات با 14 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.