دانش، نگرش و عملکرد دامداران در کنترل بیماری تب مالت

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 134

This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GOUMS-23-4_010

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402

Abstract:

زمینه و هدف: تب مالت (Brucellosis) که ناشی از گونه های بروسلا است؛ توسط سازمان بهداشت جهانی یک بیماری زئونوز نادیده گرفته شده به حساب می آید. تب مالت در انسان یک بیماری سیستمیک محسوب شده که ارگان ها و بافت های متعددی را درگیر نموده و یک سلسله علایم غیراختصاصی ایجاد می کند. این مطالعه به منظور تعیین دانش، نگرش و عملکرد دامداران در کنترل بیماری تب مالت انجام شد. روش بررسی: این مطالعه توصیفی – تحلیلی روی ۳۰۰ نفر از روستائیان دامدار باسواد شهرستان بوئین زهرا در استان قزوین طی سال ۱۳۹۸ انجام شد. تعداد ۵ روستا شامل ۱۰۰ خانوار به صورت در دسترس انتخاب و وارد مطالعه شدند. متغیرهای دموگرافیک مانند سن، سطح تحصیلات و تعداد افراد خانواده ثبت شد. آگاهی، نگرش و عملکرد و عوامل موثر بر آنها به وسیله پرسشنامه شش قسمتی محقق ساخته ساختارمند حاوی ۳۰ پرسش ارزیابی گردید. یافته ها: میانگین سنی دامداران ۱۶.۴±۴۱.۳ سال بود. ۹۰.۷% در مورد تب مالت شنیده بودند. سابقه آموزش قبلی در ۱۴درصد آنان وجود داشت. نگرش صحیح در مورد به کارگیری روش های کاهش خطر ابتلا افراد خانواده در ۱۹ درصد و جدی بودن موضوع ابتلای حیوان خانگی به تب مالت در ۶۴ درصد وجود داشت. در خصوص مشکوک بودن حیوان به تب مالت، ۹۴.۷% آنان در مرحله اول با دامپزشک مشورت می نمودند. ۹۶.۷% حیوان جدیدشان را از نظر تب مالت بررسی می نمودند. ۹۷درصد شیر یا پنیر تازه مصرف می نمودند. ۸۹.۳% شیر تازه را بعد از جوشاندن استفاده می نمودند. میانگین امتیاز آگاهی ۵.۳ با محدوده صفر تا ۸ امتیاز تعیین شد. نمره آگاهی با توجه به منبع اطلاعاتی تفاوت آماری معنی دار آماری داشت (P<۰.۰۵). همچنین با افزایش تعداد افراد خانوار، نمره آگاهی بالاتر بود (r=۰.۱۳۵, P=۰.۰۱۹). نتیجه گیری: آگاهی روستائیان دامدار در مورد تب مالت درحد متوسط و نگرش و برخی رفتارهای انجام شده (برخورد با دام مبتلا) نیازمند اصلاح بود. احتمالا هزینه زیاد اصلاح رفتار در بعضی حیطه ها سبب ایجاد زمینه شکاف بین دانش، نگرش و رفتار در کنترل بیماری تب مالت است.

Authors

علیرضا نیکونژاد

Assistant Professor of Infectious and Tropical Diseases, Department of Infectious Diseases, Clinical Research Development Unit, BuAliSina Hospital, Qazvin, Iran.

فخریه حزبه

Specialist in Infectious and Tropical Diseases, Department of Infectious Diseases, Clinical Research Development Unit, BuAliSina Hospital, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran.

عباس علامی

Professor of Infectious and Tropical Diseases, Department of Infectious Diseases, Clinical Research Development Unit, BuAliSina Hospital, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran.

محمدعلی دانش

General Physician, Department of Infectious Diseases, Clinical Research Development Unit, BuAliSina Hospital, Qazvin University of Medical Sciences, Qazvin, Iran.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Asef Zadeh M, Allami A, Alavian SM. Acute Brucella Hepatitiis ...
  • McDermott J, Grace D, Zinsstag J. Economics of brucellosis impact ...
  • Boluki Z, Bahonar A, Amiri K, Akbarin H, Sharifi H, ...
  • Kurdoglu M, Adali E, Kurdoglu Z, Karahocagil MK, Kolusari A, ...
  • نمایش کامل مراجع