اثرات چهار آفت کش تنظیم کننده رشد علیه سوسک برگخوار توسکا Agelastica alni (Col.: Chrysomelidae)

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 192

This Paper With 5 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IPRJ-12-2_006

تاریخ نمایه سازی: 1 شهریور 1402

Abstract:

سوسک برگخوار توسکا Agelastica alni (Linnaeus, ۱۷۵۸) (Col.: Chrysomelidae) یکی از آفات مهم درختان توسکا در ایران است. هم حشرات بالغ و هم لاروهای این آفت از برگ های درختان توسکا تغذیه می­کنند و باعث خسارت فیزیولوژیکی و ظاهری می شوند. سمیت چهار آفت­کش از گروه تنظیم­کننده های رشد (IGR) با نام های لوفنورون، فلوفنوکسرون، هگزافلومورون و پایری پیروکسی فن روی لارو سن دوم (یک روزه) سوسک برگخوار توسکا بررسی شد. این آزمایش در آزمایشگاه سم شناسی دانشگاه گیلان در شرایط آزمایشگاهی (دمای ۱ ± ۲۵ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۵ ± ۷۵ درصد و دوره ی نوری ۱۴ ساعت روشنایی و ۱۰ ساعت تاریکی) و با استفاده از روش غوطه ور کردن برگ در محلول سمی به مدت ۳۰ ثانیه انجام شد. نرم افزار SPSS برای محاسبه LC۵۰ ترکیبات استفاده شد. ۷۲ ساعت بعد از تیمار همه آفت­کش ها سمیت بالایی بر لاروها نشان دادند. به­علاوه این آفت­کش ها اثرات منفی بر ریخت لاروها در مرحله جلداندازی داشتند. مقدار LC۵۰ برای سم لوفنورون ۳۷/۳۶، برای سم فلوفنوکسرون ۳۵/۴۸، برای سم هگزافلومورون ۹۰/۶۸ و برای سم پایری پیروکسی فن ۳۷/۵۴ پی پی ام برآورد شد. تغییرات ریختی غیرعادی مثل ناقص شدن تشکیل جلد در اثر مصرف سموم توسط این لاروها مشاهده شد. با توجه به اینکه سموم تنظیم­کننده رشد نسبت به دیگر سموم شیمیایی متداول برای انسان و محیط زیست خطرات کمتری دارند، به نظر می­رسد این چهار آفت­کش به­ویژه لوفنورون گزینه مناسبی برای توسعه برنامه های مدیریت تلفیقی آفت علیه سوسک برگخوار توسکا باشند.

Authors

مجید محمودی

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، داراب، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Bashari, E., Ghadamyari, M. and Jalali Sendi, J. ۲۰۱۴. Toxicity, ...
  • Heidari, A. S., Moharramipour, A., Poormirza, A. and Talebi, A. ...
  • Karimzadeh, R., Hejazi, M. J., Khoei, F. R. and Moghaddam, ...
  • Robertson, J. L. and Preisler, H. K. ۱۹۹۲. Pesticide bioassays ...
  • Sezen, K., Demir, I. and Demirba, G. Z. ۲۰۰۴. Study ...
  • Talebi Jahromi, Kh. ۲۰۱۱. Pesticides Toxicology. University of Tehran press. Tehran, Iran, ۵۰۷ ...
  • نمایش کامل مراجع