بررسی آثار تغییرات اقلیم بر رانت زمین های کشاورزی زعفران در استان خراسان رضوی
Publish place: Saffron Agronomy and Technology، Vol: 11، Issue: 2
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 132
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SAFRON-11-2_006
تاریخ نمایه سازی: 22 شهریور 1402
Abstract:
تحقیق حاضر با هدف بررسی اثرات تغییرات اقلیم بر رانت زمین های کشاورزی زعفران در استان خراسان رضوی انجام شد. بر این اساس آمار و اطلاعات مورد نیاز از سازمان هواشناسی کل کشور و جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی در دوره زمانی ۹۹-۱۳۹۰ جمعآوری شد. به منظور تحقق اهداف تحقیق، از روش ریکاردین و تکنیک دادههای تلفیقی استفاده شد. در نهایت ارزش حال رانت محاسبه گردید. جهت پیش بینی اثر نهایی تغییراقلیم بر رانت زعفران در استان خراسان رضوی از سه سناریوی تغییر اقلیمA۱، B۱ و AB(بدبینانه، خوشبینانه و میانی) هیات بین الدولی تغییر اقلیم تا افق ۲۱۰۰ استفاده شد. بر اساس نتایج، همه شهرستانهای استان خراسان رضوی در دوره مورد بررسی دارای رانت مثبت زعفران هستند. تربت جام با ۵۳۵۰۷۹۴۵۶۰ ریال و کاشمر و رشتخوار با ۱۶۰۰۷۹۴۵۶۰ ریال به ترتیب بیشترین و کمترین ارزش حال رانت زعفران را دارند. همچنین روند تغییرات رانت در برخی شهرستانها مثبت و در برخی شهرستانها منفی است. شهرستانهای بجستان، تربت جام، جوین و خوشاب دارای روند افزایشی ارزش رانت هستند. به علاوه، روند رانت شهرستانهای باخرز، تایباد، بردسکن، تربت حیدریه، جغتای، چناران، خلیل آباد و خواف کاهشی است. بر اساس نتایج مدل اثرات ثابت، متوسط دمای سالیانه و متوسط بیشینه دما اثر مثبت و معنادار در سطح احتمال یک درصد، بارش تجمعی اثر مثبت و معنادار در سطح احتمال پنج درصد و اثر متقابل دما و بارش و متوسط کمینه دما اثر منفی و معنادار در سطح احتمال یک درصد بر رانت زعفران در استان خراسان رضوی دارند. با توجه به سناریوهای اقلیمی تا سال ۲۰۲۵، رانت ۱۱/۰ درصد در هر هکتار کاهش خواهد یافت. همچنین تا سال ۲۱۰۰، تغییرات رانت ناشی از سناریوهای اقلیمی دما و بارش ۳۲۶/۰ درصد است. با در نظرگرفتن رانت میانگین و سطح زیرکشت کل استان خراسان رضوی در زعفران، ۹۳۷ میلیارد ریال کاهش در رانت به وجود خواهد آمد. لذا با توجه به اجتنابناپذیر بودن تغییرات اقلیم، ارزیابی اثرات آن میتواند در مدیریت این پدیده موثر باشد.
Keywords:
Authors
اعظم رضایی
استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مدیریت کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مرتضی یعقوبی
- استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه و پژوهشگر پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :